MENI
28.11.2013

Održana konferencija „Rad i zapošljavanje“


Jedan od velikih problema sa kojima se BiH suočava, a koji je usporava u njenom ekonomskom razvoju, stabilnosti i napretku ka EU, jeste činjenica da je BiH jedna od zemalja sa najvećom stopom nezaposlenosti u Evropi, poručeno je na konferenciji „Rad i zapošljavanje“, koja je u organizaciji Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i u saradnji sa predstavništvom Fondacije Konrad Adenauer i USAID-ov Projekt jačanja institucija vlasti i procesa u BiH održana kao jedna u nizu serijala konferencija sa naslovom „Ekonomska i pravna pitanja u kontekstu EU integracija BiH“.

Nakon obavljenih prezentacija na temu „Nezaposlenost u BiH : Mjere aktivnog zapošljavanja i reforme obrazovnog sistema u BiH“ i „Efikasno upravljanje tržištem radne snage u svjetlu ekonomske politike“, istaknuto je kako je velika stopa nezaposlenosti u BiH dijelom uzrokovana i neusklađenošću potrebe tržišta rada i ponude radne snage na tržištu BiH. Kako je pojašnjeno, sama činjenica da u BiH postotak nezaposlenih iznosi oko 28% je alarmantna i stručnjaci se slažu da u obrazovnom sistemu BiH ne postoji zajednička jezgra, postavljeni standardi i katalozi znanja za rješavanje problema u toj oblasti.

Zato, rečeno je na kraju današnje diskusije, ova konferencija ima za cilj potaknuti sve aktere da razmotre različite mogućnosti za prevazilaženje ovog problema s ciljem predlaganje konkretnih rješenja i planiranja smjernica za pokretanje planskog razvoja BiH. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću