MENI
30.4.2019

Delegacija poslanika i delegata Parlamentarne skupštine BiH u posjeti USK i privremenim prihvatnim migrantskim centrima

Delegacija poslanika i delegata Parlamentarne skupštine BiH, okupljena oko Kluba za evropske integracije i sigurnosna pitanja PSBiH, boravi u dvodnevnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu (USK) sa ciljem da se detaljno upozna sa situacijom u vezi sa migrantskom krizom. Delegaciju sačinjavaju Šemsudin Mehmedović, Lazar Prodanović, Edita Đapo, Aida Baručija, Branislav Borenović i Jasmin Emrić. Tokom boravka u USK poslanici i delegati PSBiH su posjetili četiri prihvatna migrantska centra "Biru" i "Boriće" u Bihaću, "Sedru" u Cazinu i "Miral" u Velikoj Kladuši.

Cilj ove posjete je da se sagleda stanje u USK koji je najviše pogođen aktuelnom migrantskom krizom i u razgovoru sa lokalnim vlastima dođe do informacija vezano za probleme sa kojima se USK suočava u procesu upravljana migrantskom krizom.

Danas će delegacija Kluba za evropske integracije i sigurnosna pitanja PSBiH održati sastanak sa premijerom USK Mustafom Ružnićem i članovima Operativne grupe za koordinaciju i nadzor nad migrantskom krizom na USK, te sa bihaćkim gradonačelnikom Šuhretom Fazlićem i predsjedavajućim Gradskog vijeća Davorom Župom, na kojem će poslanicima i delegatima biti prezentiran Akcioni plan za izmještanje privremenih centara Bira u Bihaću i Miral u Velikoj Kladuši.

Kako je najavljeno, nakon posjete USK članovi Kluba za evropske integracije i sigurnosna pitanja PSBiH poduzet će mjere kako bi nadležne državne institucije aktivirale mehanizme koji su im na raspolaganju i poduzele aktivnosti kako bi se ublažili efekti migrantske krize koja trenutno najviše pogađa USK. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću