MENI
15.4.2019

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH učestvovala na 99. Rose Roth seminaru u Antaliji

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nikola Lovrinović i delegat u Domu naroda PSBiH Asim Sarajlić učestvovali su u radu 99. Rose Roth seminara, koji je, u organizaciji Velike narodne skupštine Turske i Parlamentarne skupštine NATO-a (PSNATO), održan u Antaliji.

Učesnicima konferencije, na kojoj su razmotreni brojni aktuelni politički i sigurnosni problemi u svijetu, u uvodnom dijelu obratili su se predsjednik Velike narodne skupštine Turske Mustafa Sentop i ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu.

Na skupu u Antaliji posebno je razmotrena situacija u Siriji, o kojoj su svoje stavove iznijeli predstavnici Turske, Sjedinjenih Američkih Država, pojedinih zemalja članica NATO-a, kao i zemalja iz MENA regiona. Bilo je riječi i o povratku boraca ISIL-a iz Sirije, kao i o međusobnim neslaganjima država članica NATO-a u vezi sa stanjem na sjeveru te zemlje. Kao poseban problem istaknuta je humanitarna situacija u vezi sa migrantima iz Sirije koji su privremeno smješteni u Turskoj i Jordanu.

Razgovarano je i o NATO partnerstvu i odnosima NATO-a sa zemljama MENA regiona, te izazovima saradnje i njihovom rivalstvu u centralnoj Aziji.

Stanje u Libiji ocijenjeno je zabrinjavajućim. Zemlje NATO-a su pozvane na saradnju i pomoć zemljama SAHEL-a u njihovim političkim i socijalnim reformama kojima se daje šansa za mir.

Kada je riječ o stanju u Iraku, zemlje NATO-a pozvane su da podrže obuku policijskih, sigurnosnih i vojnih struktura koje trebaju pomoć u borbi protiv terorizma.

Pitanja iz ovog regiona razmatrana su na zasjedanju Posebne grupe za Mediteran i Srednji istok PSNATO-a, kojem su također prisustvovali članovi delegacije PSBiH. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću