MENI
23.10.2018

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Frankofonije učestvuje na 31. zasjedanju PSF-a za regiju Evropa

Članice Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Frankofonije (PSF) Mensura Beganović i Milica Marković  učestvuju na 31. zasjedanju PSF-a za regiju Evropa, koje se održava u Andori.

Glavna tema 31. zasjedanja je održivi turizam, koji je, kako je rečeno tokom  uvodnih obraćanja, veoma značajan za Andoru jer najveće prihode ima upravo od turizma, a posebno zimskog. S tim u vezi, Andora je postala elitno odredište za zimski turizam, sa razvijenim strategijama održivog turizma koje obuhvataju ekonomske, socijalne i ekološke aspekte.

U okviru sesije o održivom turizmu u državama frankofonskog prostora, učesnici su razmijenili mišljenja o ovom pitanju s aspekta ekonomskog, ekološkog i sociokulturnog razvoja. Predstavljeni su i neki od projekata koje je proveo glavni grad Andore, Andora la Vella, u vezi sa uštedom energije i zaštitom okoliša. Razgovarano je i o energetskim potencijalima Andore i načinima na koje ova kneževina osigurava energetsku stabilnost, posebno u vrijeme zimske turističke sezone.

Članovi delegacija u PSF-a obišli su i gradski ured koji se bavi projektiranjem urbanog razvoja prilagođenog ekološkim standardima, vidjeli makete razvoja i upoznali se sa načinima izrade strategija i politika urbanog razvoja. 

U nastavku 31. zasjedanja PSF-a učesnici će razgovarati i o obrazovanju i obuci kao adutima trajnog razvoja i održivog turizma, kao i o izazovima i tendencijama u turizmu u evropskom frankofonskom prostoru. (kraj) 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću