MENI
6.12.2013

Član Stalne delegacije PSBiH u PAM-u mr. Ognjen Tadić razgovarao sa Generalnim sekretarom UN-a Ban Ki-moonom


Ratna i humanitarna kriza u Siriji, kao i njen utjecaj na sigurnosti i stabilnost u mediteranskoj regiji bile su osnovne teme razgovora delegacije Parlamentarne skupštine Mediterana sa Generalnim sekretarom Ujedinjenih naroda Ban Ki-moonom.

Tokom razgovora sa delegacijom PAM-a, u kojem je i član Stalne delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u PAM-u mr. Ognjen Tadić, Generalni sekretar UN je izrazio nadu da će mirovna konferencija o Siriji koja bi 22. januara 2014. godine trebala biti održana u Ženevi, donijeti rješenje koje će omogućiti kraj sukoba. „Slike koje svakodnevno dolaze iz Sirije govore o patnji običnih ljudi i njihovim stradanjima. Najveći izazov je to da se za istim pregovaračkim stolom organiziraju konstruktivni pregovori između sirijskih vlasti i opozicije“, naglasio je Ban Ki-moon te dodao kako svi moraju pokazati da imaju viziju i snagu lidera koji svakom čovjeku u Siriji vraćaju sigurnost i dostojanstvo.

Govoreći o utjecaju sirijske krize na zemlje u mediteranskoj regiji, delegat u Domu naroda PSBiH i član Stalne delegacije PSBiH u PAM-u mr. Ognjen Tadić je rekao da posebno zabrinjava dimenzija internacionalizacije sirijskog sukoba koja se odnosi na učešće dobrovoljaca i plaćenih boraca u ratnom kofliktu, a što je problem sa kojim se susreće i Bosna i Hercegovina. „Radi se o dvadesetogodišnjacima koji se i ne sjećaju rata u BiH, ali rat u Siriji doživljavaju kao poziv da se bore na strani militantnih skupina. To sutra donosi opasnost i u BiH koja se i do sada suočavala sa terorističkim akcijama, pa je zbog toga potrebno uložiti maksimalan napor da se sirijska kriza u svakom pogledu lokalizira i do konačnog rješenja suzbije na što uže područje“, poručio je Tadić.

Inače Delegacija PAM-a koje predvodi italijanski senator Francesco Maria Amoruso, u okviru susreta na visokom nivou sa zvaničnicima UN-a, tokom dana razgovaralo je i sa čelnicima UN Direkcije za političke odnose na Bliskom Istoku i u Zapadnoj Aziji. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću