MENI
9.12.2013

Članovi Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigracije, izbjeglice, azil i etiku PSBiH boravili u Vijeću za vanjske odnose Njemačke


Razmjena mišljenja o konceptima tranzicijske pravde i različitim mehanizmima tranzicijske pravde koji se koriste u konfliktnim situacijama, u Vijeću za vanjske odnose Njemačke (DGAP) obilježila je početak studijske posjete članova Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Parlamentu SR Njemačke.

Ekspert DGAP-a upoznali su delegaciju PSBiH, koje čine predsjedavajuća Aleksandra Pandurević, zamjenica predsjedavajuće Nermina Kapetanović i članovi Zajedničke komisije Nermina Ćemalović, Senad Šepić, Halid Genjac i Mladen Ivanić i sa osnovnim individualnim naporima u stvaranju tranzicijske pravde.

Ekspert DGAP-a, dr. Annette Weinke tom je prilikom ponudila pregled iskustava sa kojima se Savezna Republika Njemačka susreta na tim poljima, s posebnim osvrtom na različite inicijative koje su poduzete nakon 1945. godine.

Članovi Zajedničke komisije upoznat će se i sa procesima u kojma se odvijala tranzicijska pravda u Njemačkoj, što ima za cilj da saznanja stečene tokom studijske posjete primjene i u cjelokupnom procesu tranzicijske pravde. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću