MENI
6.9.2018

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Ognjen Tadić učestvuje na 28. ekonomskom forumu „Evropa Karpata“ u Poljskoj

Na poziv predsjednika Sejma Republike Poljske Mareka Kuchinskog, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić učestvuje na 28. ekonomskom forumu „Evropa Karpata“, koji se održava u gradu Krynica Zdroj, u Poljskoj.

Više od 4.000 učesnika ovog međunarodnog foruma, kojeg organizira Sejm Republike Poljske, bave se načinima unapređenja privredne i političke saradnje država srednje i istočne Evrope, a posebna pažnja poklonjena je uspostavljanju čvršće saradnje parlamenata i vlada u okviru inicijativa „Tri mora“ i „Collegium Carpathicum“.

Učestvujući kao panelist u diskusiji na temu „Parlamentarna skupština Centralnoistočne Evrope -Tri mora - Intermarium“, gospodin Tadić istaknuo je da je inicijativa tri mora prilično nepoznata na prostorima BiH. Obzirom da se političke ideje i kapital danas kreću uglavnom na relaciji istok – zapad, odnosno od Rusije ka Zapadnoj Evropi, primarno Njemačkoj, kao i od Kine ka zemljama Istočne Evrope putem inicijative Pojas i put, postavlja se pitanje koja to specifična politička ideja ili kapital imaju potrebu da se dominantno kreću na relaciji Baltičko more – Jadransko more - Crno more?

„Iskustvo Bosne i Hercegovine sa sličnim inicijativama, poput CEI i PAM-a, je takvo da ne vidimo konkretne rezultate. Ipak, ukoliko BiH bude pozvana da sarađuje u vezi sa inicijativom „Tri mora“, a u skladu sa našom praksom, nastojat ćemo, kao i do sada, da damo pozitivan doprinos“, poručio je Tadić.

Također, na skupu kojem prisustvuje veliki broj čelnika parlamenata zemalja srednje i istočne Evrope, članova Evropskog parlamenta, kao i predstavnici vlada, lokalnih samouprava, univerziteta i civilnog društva, u okviru vrlo bogatog programa razgovara se i o pitanjima regionalne sigurnosti, izgradnji infrastrukture, kao i o budućim izazovima za Evropu, uključujući i pitanja migracija i demografske situacije. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću