MENI
12.7.2018

Članovi Delegacije PSBiH razgovarali u Varšavi sa predsjednikom Grupe prijateljstva za BiH poljskog Sejma

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Sead Kadić i poslanik u Predstavničkom domu PSBiH Predrag Kožul, koji učestvuju na Trećem sastanku predstavnika parlamenata zemalja srednje i istočne Evrope, susreli su se danas, na marginama sastanka u Varšavi, sa predsjednikom Grupe prijateljstva za BiH Sejma Republike Poljske Bogdanom Rzoncom.

Zahvaljujući se na učešću Delegacije PSBiH na ovom sastanku i u svečanostima povodom 550. godišnjice poljskog parlamentarizma, gospodin Rzonca ocijenio je veoma dobrim bilateralne odnose između Poljske i Bosne i Hercegovine.

Prema riječima Rzonce, poljski Sejm i njegova zemlja pružaju punu podršku nastojanjima Bosne i Hercegovine da postane članica Evropske unije i NATO-a.

Zahvaljujući se na dobrodošlici i čestitajući domaćinu 550. godišnjicu postojanja parlamentarne demokratije u Poljskoj, članovi naše delegacije izrazili su zahvalnost Poljskoj i drugim državama članicama Višegradske grupe na iskrenoj podršci našoj zemlji na putu ka Evropskoj uniji i NATO-u.

Zajednički je ocijenjeno da je naša zemlja u prethodnim godinama, uprkos političkim i ekonomskim problemima, uspjela da napravi niz značajnih koraka u procesu euroatlantskih integracija. S tim u vezi, razgovarano je i o mogućnostima da BiH iskoristi iskustva poljskih eksperata, posebno u pogledu korištenja sredstava iz evropskih fondova.

Tokom sastanka, kojem je prisustvovao i otpravnik poslova Ambasade BiH u Varšavi Ivica Pranjić, bilo je riječi o imenovanju novog ambasadora naše zemlje u glavnom gradu Poljske, kao i o imenovanju počasnog konzula BiH u toj prijateljskoj zemlji.

Kadić i Kožul pozvali su članove Grupe prijateljstva za BiH Sejma Republike Poljske da, nakon Općih izbora u BiH, posjete našu zemlju. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću