MENI
28.6.2018

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH učestvuje na trećem dijelu redovnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope

Zamjenica predsjedavajućeg Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Borjana Krišto i članovi Delegacije Mladen Bosić, Damir Arnaut, Milica Marković i Saša Magazinović učestvuju u radu trećeg dijela redovnog zasjedanja PSVE, koje se ove sedmice održava u Strazburu.

Na sjednici Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava PSVE, Uvodni memorandum na temu "Garantiranje izvršavanja preporuka Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja (CPT)" prezentirao je član naše Delegacije i izvjestilac PSVE o ovom pitanju Damir Arnaut. 

Arnaut je zagovarao jačanje uloge parlamenta u osiguravanju izvršavanja preporuka CPT-a. U svom izlaganju izrazio je razočarenje činjenicom da Ministarstvo vanjskih poslova BiH i Predsjedništvo BiH još uvijek nisu proveli proceduru predlaganja kandidata Bosne i Hercegovine za mjesto u CPT-u koje pripada našoj zemlji, a koje je upražnjeno još od decembra prošle godine. 

Članovi Komiteta jednoglasno su usvojili Arnautove prijedloge za održavanje saslušanja eksperata na narednoj sjednici Komiteta, kao i za upućivanje upitnika parlamentima država članica Vijeća Evrope o mjerama koje su već preduzeli s ciljem jačanja implementacije preporuka CPT-a. Arnaut je tek treći izvjestilac PSVE iz Bosne i Hercegovine za više od 16 godina članstva naše zemlje u Vijeću Evrope.

Početak junskog dijela zasjedanja obilježio je izbor nove predsjednice PSVE Liliane Maury Pasquier iz Parlamenta Švicarske, nakon što je ostavku na tu fukciju podnio italijanski poslanik Michele Nicoletti, s obzirom na to da u martu ove godine nije izabran na parlamentarnim izborima u Italiji.

Obzirom na činjenicu da je Hrvatska preuzela predsjedavanje Vijećem Evrope, tokom junskog dijela zasjedanja u svojstvu predsjedavajuće Komiteta ministara Vijeća Evrope prisutnima se obratila ministarica vanjskih poslova Hrvatske Marija Pejčinović – Burić, koja je predstavila aktivnosti Komiteta ministara Vijeća Evrope, te se posebno osvrnula na zaštitu prava nacionalnih manjina kao jednog od prioriteta hrvatskog predsjedavanja. Prisutnima se obratio i premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Tokom zasjedanja razmotrena su brojna pitanja iz oblasti zaštite ljudskih prava, pri čemu je posebna pažnja bila posvećena raspravi o položaju izbjeglica i migranata i utjecaju vanjske dimenzije migracione politike Evropske unije na zaštitu njihovih ljudskih prava.

Na dnevnom redu zasjedanja bila su i pitanja u vezi sa položajem nevladinih organizacija u pojednim zemljama članicama Vijeća Evrope, položajem branilaca ljudskih prava, ekonomskim osnaživanjem žena, prisilnim brakovima u Evropi, te uspostavljanjem ravnoteže između zaštite najboljeg interesa djeteta i očuvanja porodice.

Plenumu su se, pored ostalih, obratili i premijer Slovačke Petar Pelegrini i ministar vanjskih i evropskih poslova Luksemburga Jean Asselborn.

Junsko zasjedanje PSVE bit će zaključeno raspravom o Prijedlogu rezolucije o namjernom uništavanju i ilegalnoj trgovini kulturnim nasljeđem, te Prijedlogu rezolucije o osnaživanju žena u ekonomiji. (kraj)

 

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću