MENI
11.12.2013

Održano stručno savjetovanje o izbornom zakonodavstvu na temu: „Stanje izbornog zakonodavstva BiH: Birači u izborima i organizacija izbornog dana“


Raduje činjenica da u svim izbornim ciklusima u Bosni i Hercegovini od 1996. godine do 2012. godine nije bilo ozbiljnih društvenih nezadovoljstava izbornim rezultatima. Zato i dalje treba težiti jačanju i podizanju na viši nivo kvalitete postojećih propisa i standarda pomoću kojih se provode izborni ciklusi u BiH, poručeno je sa stručnog savjetovanja o izbornom zakonodavstvu na temu: Stanje izbornog zakonodavstva BiH: Birači u izborima i organizacija izbornog dana“, koje je održano u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Naglašeno je i da se, s ciljem poboljšanja stanja u oblasti o kojoj je danas razgovarano, između ostalog trebaju pojednostaviti procedure glasanja i brojanja glasova uvođenjem novih tehnologija, unaprijediti izborne procedure uklanjanjem kontradiktornih zakonskih rješenja, oštrije sankcionirati kršenja zakona, te uvesti inovativnije forme za edukaciju biračkih odbora.

U okviru sesije „Modeli registracije birača, popis birača, glasanje birača s posebnim potrebama i nepismenih birača i edukacija birača“, razmijenjena su mišljenja o ispravnosti trenutnog modela registracije birača u BiH i prevladavanju potencijalnih prepreka, da li su odgovarajući rokovi za registraciju birača, prikladnosti Izbornog zakona BiH koje se odnose na glasanje birača s posebnim potrebama i nepismenih birača, informiranosti birača o izbornom procesu, kao i o tome što se može učiniti kako bi se povećala educiranost birača, a naročito u vezi birača koji glasaju prvi put.

Učesnici su, također, na sesiji pod nazivom „Organizacija izbornog dana, procedure glasanja, procedure brojanja glasova i procedure utvrđivanja rezultata“, razgovarali u vezi sadašnjih načina organiziranja izbornog dana i njihovih pojednostavljenja, sprečavanju manipulacija za vrijeme procesa brojanja glasova, te o utvrđivanju rezultata i promjenama s ciljem veće transparentnosti tokom njihovog utvrđivanja.

Zaključeno je da se transkript sa današnjeg stručnog savjetovanja, kao i sa prethodna tri na kojima je razgovarano na temu izbornog zakonodavstva, upute Interresornoj radnoj grupi za pripremu prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

Inače, današnji skup je organizirala Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma PSBiH uz saradnju Ustavnopravne komisije Doma naroda BiH, te uz podršku Misije OSCE-a u BiH i OSCE-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR). (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću