MENI
8.6.2018.

Izaslanstvo Parlamentarne skupštine BiH sudjelovalo na Globalnom forumu žena političarki

Izaslanice u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Ljilja Zovko i Zdenka Džambas sudjelovale su na Globalnom forumu žena politčarki koji je, na temu „Vrijeme je. 100 razloga za akciju“, održan u Vilniusu.

Na skupu koji je okupio više od 200 sudionica, predsjednice, ministrice i članice parlamenata iz 90 zemalja razmijenile su mišljenja o dosadašnjim iskustvima i aspiracijama kada je riječ o položaju žena u politici, odnosno o zastupljenosti žena na čelnima mjestima na kojima se donose odluke.

Sudionicama Globalnog foruma, u ime izaslanstva PSBiH, obratila se izaslanica Zdenka Džambas koja je istaknula da su demokratski izbori mogućnost da žene dođu do željenih promjena i povećanja zastupljenosti kako u parlamentima tako i u izvršnoj vlasti. Također, gospođa Džambas govorila je i o sve lošijoj situacija u svijetu zbog ratnih sukoba i migrantskih kriza te da se, prema njenim riječima, rješenja po ovim pitanjima ne naziru.

Tijekom Foruma sudionicima se obratila predsjednica Litve Dalia Grybauskaité, koja je izrazila zadovoljstvo što se u njihovoj zemlji ove godine proslavljaju dvije obljetnice i to 100 godina od neovisnosti i 100 godina od stjecanja prava glasa žena. Predsjednica Litve podsjetila je da, trenutno, 150 zemalja imaju zakone kojima se diskriminiraju žene, te je u svom obraćanju osudila nasilje nad ženama i naglasila da se jače treba boriti za ravnopravnost žena, ali i izbrisati granice između muških i ženskih zanimanja.

Inače, na Globalnom forumu žena političarki, između ostalog, razgovaralo se i o slobodi kao pravu žene od rođenja, o mogućnostima i rizicima digitalizacije za mladiće i djevojke, o jednakom pristupu zdravstvenoj zaštiti materinstva u Europskoj uniji, te o moći žene u sprječavanju i borbi protiv nasilnog esktremizma. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću