MENI
28.5.2018

Predsjedavajući Delegacije PSBiH u PSNATO-a Nikola Lovrinović učestvovao na Proljetnom zasjedanju PSNATO-u Varšavi

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (PSNATO) Nikola Lovrinović učestvovao je u radu Proljetnog zasjedanja PSNATO-a, koje je danas završeno u Varšavi.

Tokom sjednice Političkog komiteta PSNATO-a, koja je održana uoči današnje plenarne sjednice, vođena je rasprava o nacrtu izvještaja Pododbora za partnerstvo PSNATO-a o temi „Sigurnost na Zapadnom Balkanu“. Učestvujući u raspravi na ovu temu, gospodin Lovrinović zatražio je da se, do godišnjeg zasjedanja PSNATO-a koje će biti održano u novembru, izvještaj dopuni konkretnijim podacima koji bi sadržavali ocjene stanja. Na taj način bi se, naglasio je Lovrinović, izvještaj o stanju sigurnosti u zemljama Zapadnog Balkana učinio upotrebljivim i korisnim za sve zemlje regiona, a posebno za BiH.

Ovakav pristup gospodina Lovrinovića prihvatila je izvjestiteljica PSNATO-a, kanadska kongresmenka Raynell Andreychuk, koja je potvrdila da će uvažiti konstruktivne prijedloge i uvrstiti ih u konačan tekst izvještaja.

O Bosni i Hercegovini govorilo se i na plenarnoj sjednici, tokom koje su se učesnicima Proljetnog zasjedanja obratili najviši zvaničnici Republike Poljske, kao i predsjednik PSNATO-a Paolo Alli, te generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Tokom plenarnog zasjedanja usvojena je Deklaracija o potvrđivanju jedinstva i vjerodostojnosti NATO-a na predstojećem samitu u Briselu. U dijelu usvojene Deklaracije, koji je posvećen politici „otvorenih vrata“, naglašeno je da se od NATO – država očekuje da pomognu Bosni i Hercegovini u stvaranju uvjeta za aktiviranje svog prvog Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP) bez daljih odlaganja.

Usvojena Deklaracija (čiji integralni tekst možete pročitati ovdje) tretira i druga pitanja, počevši od borbe protiv terorizma, dijaloga s Rusijom, saradnje između NATO-a i Evropske unije, kao i pitanja finansiranja i osavremenjivanja NATO-a. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću