MENI
25.5.2018

Članovi Delegacije PSBiH u Interparlamentarnoj uniji učestvovali u Beogradu na Regionalnom seminaru IPU o ciljevima održivog razvoja

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Interparlamentarnoj uniji (IPU) Nenad Lalić i član Delegacije Predrag Kožul učestvovali su na Regionalnom seminaru IPU o ciljevima održivog razvoja, koji je danas završen u Beogradu.

Drugog dana Regionalnog seminara, u čijem su radu učestvovali parlamentarci iz zemalja srednje i istočne Evrope i centralne Azije, raspravljalo se o posljedicama klimatskim promjena koje, kako je ocijenjeno, ozbiljno utječu na porast siromaštva, migracije, kao i na zdravlje ljudi.

Danas se razgovaralo i o značajnijem uključivanju mladih u društvene i ekonomske procese, što je, kako je rečeno, jedan od preduvjeta za efikasnu implementaciju ciljeva održivog razvoja.

U prisustvu predsjednice IPU Gabriela Cuevas Barron i predsjednice Narodne skupštine Srbije Maje Gojković prezentirani su planovi djelovanja IPU kao najveće multilateralne parlamentarne organizacije na svijetu za ovu i iduću godinu.

Predsjednica IPU Gabriela Cuevas Barron u svom završnom obraćanju apelirala je na parlamentarce iz regije Zapadnog Balkana da pojačaju regionalnu saradnju u pravcu ispunjavanja milenijumskih ciljeva, kao i da, kroz snažniji nadzor nad vladama, parlamenti postanu pokretači ispunjavanja ciljeva održivog razvoja i reformi koje će poboljšati život građana. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću