MENI
26.4.2018

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović razgovarao sa ministrom agrarnog i prostornog uređenja i šefom Agencije za državno zemljište Republike Indonezije

Prijateljski odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Indonezije u narednom periodu trebaju biti ojačani snažnijom ekonomskom saradnjom i povećanjem robne razmjere jer geografska udaljenost ne smije i ne može biti prepreka unapređenju odnosa dvije zemlje. Ovo je istaknuto danas tokom susreta zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefika Džaferovića sa ministrom agrarnog i prostornog uređenja i šefom Agencije za državno zemljište Republike Indonezije Sofyan Džalilom.

Zahvalivši se Indoneziji na sveukupnoj pomoći Bosni i Hercegovini posebno u procesu stabilizacije prilika kao i konkretnoj pomoći gospodin Džaferović istaknuo je da robna razmjena između dvije zemlje nije na zadovoljavajućeg nivou i da postoji mnogo prilika za jačanje odnosa, posebno u oblasti poljoprivrede i drvne industrije.

Sagovornici su ocjenili da postoje svi uvjeti za političku, kulturnu i ekonomsku saradnju, kao i investiranje Indonezije u Bosnu i Hercegovinu. Turizmu kao jednom od velikih potencijala, istaknuto je, treba posvetiti posebnu pažnju a jedan od prvih koraka je liberalizacija viznog režima.

Tokom susreta razgovarano je i o unapređenju parlamentarne saradnje kako na nivou grupa prijateljstava tako i na nivou intenzivnije komunikacije rukovodstava parlamenata. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću