MENI
18.12.2013

Predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Denis Bećirović razgovarao sa predsjednikom Predstavničkog doma Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske


Odnosi između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske su dobri i stabilni i imaju tendenciju stalnog širenja i unapređenja, istaknuto je prilikom današnjeg susreta predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denisa Bećirovića sa predsjednikom Predstavničkog doma Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske (UK) Johnom Bercowom.

Izražavajući zadovoljstvo što je nakon gotovo dvije decenije od sticanja nezavisnosti Bosne i Hercegovine upriličen prvi zvanični radni susret između predsjedavajućih Parlamentarne skupštine BiH i Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva, dr. Bećirović se zahvalio na velikom angažmanu koji je ova prijateljska zemlja imala u poslijeratnoj rekonstrukciji i ukupnom razvoju demokratskih procesa u BiH. Narodi i građani Bosne i Hercegovine visoko cijene činjenicu da, kako je dodao, Velika Britanija uvijek principijelno štiti i podržava suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

- Kao jedan od svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma i stalna članica Vijeća sigurnosti UN, Velika Britanija je jedna od najvažnijih vanjskopolitičkih destinacija za državu Bosnu i Hercegovinu. Stoga smo zainteresirani za uspostavljanje aktivne i produktivne saradnje sa najvišim predstavnicima britanske izvršne i zakonodavne vlasti., rekao je, između ostalog predsjedavajući Predstavničkog doma.

Strateški vanjskopolitički ciljevi od kojih Bosna i Hercegovina ne može i ne smije odustati su članstvo u EU i NATO-u kao i razvoj regionalne saradnje. Ipak, dodao je dr. Bećirović, najvažniji prioritet Bosne i Hercegovine je punopravno članstvo u NATO alijansi jer to znači osiguranje trajne stabilnosti ne samo u BiH već i u regionu i cijeloj Evropi. Istovremeno, članstvo u NATO predstavlja važan preduvjet za snažniji i dinamičniji ekonomski razvoj i BiH i najbolji poziv za priliv direktnih inozemnih investicija u našu državu. Naša je želja da iz Bosne i Hercegovine u 2014. godini, na godišnjicu početka Prvog svjetskog rata, bude odaslana poruka mira, saradnje i sigurnosti.

Predsjednik Bercow izrazio je danas punu podršku Velike Britanije euroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine. Zahvalio se svome gostu na aktivnostima koje doprinose kvalitetnijem povezivanju zakonodavnih organa i razvoju sveukupne saradnje dvije države i dodao da su britanski zvaničnici odlučni da našoj državi pruže svu potrebnu podršku na bilateralnom i multilateralnom planu, kako bi BiH što prije ostvarila svoje strateške ciljeve - ulazak u EU i članstvo NATO. U tom kontekstu, UK je realizirala niz projekata kako bi omogućila javnoj upravi, civilnom društvu i obrazovnom sistemu u BiH što efikasnije djelovanje u cilju EU integracija. Vrata EU i NATO su otvorena, a po riječima predsjednika Bercowa, na BiH je da odluči koliko brzo želi proći kroz ta vrata. Proklamovani strateški interes UK je jačanje sigurnosti i stabilnosti regije, kao i same Bosne i Hercegovine.

- Velika Britanija nastavit će pružati bezrezervnu podršku politici demokratskih snaga koje su na reformskom kursu i usmjeravaju napore na priključivanje BiH evropskim integracionim tokovima, rekao je predsjednik Bercow i dodao da će i ubuduće britanska politika i pomoć u BiH biti fokusirana na afirmiranje principa vladavine prava, jačanje i profesionalizaciju državnih institucija, provođenje ekonomskih reformi, zatim stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora unutar BiH u skladu s odredbama Mape puta, zaštitu ljudskih prava, provođenje reformi javne uprave i razvoj odnosa BiH sa susjednim zemljama u regiji što je uvjet stabilnosti regiona jugoistočne Evrope.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Bećirović naglasio je potrebu da dvije prijateljske zemlje u budućnosti intenziviraju ekonomsku saradnju, tako što bi se privukle britanske investicije u Bosni i Hercegovini i povećao obim robne razmjene.

- Investicije bi, pored povećanja zaposlenosti i proširenja bh. proizvodnih kapaciteta, omogućile i transfer tehnologije, što bi u srednjoročnom periodu svakako povećalo konkurentnost bh. privrede. Raduje da su u posljednje vrijeme poduzete vrlo konkretne i uspješne aktivnosti na ovom planu je, poput recimo UK-BiH investicijskog foruma, koji je održan u aprilu ove godine i na kojem su britanskim i svjetskim ulagačima predstavljene mogućnosti ulaganja u BiH. Ove aktivnosti plod su zalaganja Ministarstva vanjskih poslova BiH i organizirane bosanskohercegovačke dijaspore i njihovog Poslovnog kluba koji djeluje u Velikoj Britaniji. Sa druge strane, u Bosni i Hercegovini je aktivan Britanski poslovni klub, što je neformalno udruženje koje promovira trgovinu i investicije između Ujedinjenog Kraljevstva i BiH. Međutim, mišljenja sam da ima prostora da organi vlasti dvije države još snažnije podrže djelovanje ovih i svih drugih asocijacija koje stvaraju uvjete za povezivanje privrednika., rekao je dr. Bećirović. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću