MENI
2.4.2018.

Штампан други број Билтена о европским интеграцијама парламената у БиХ

Други број Билтена о европским интеграцијама парламената у Босни и Херцеговини доноси преглед најзначајнијих догађаја и активности босанскохерцеговачких парламената у процесу европских интеграција за период децембар 2017. – фебруар 2018. године.

Као заједничка публикација Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине, Парламента Федерације Босне и Херцеговине, Народне скупштине Републике Српске и Скупштине Брчко Дистрикта Босне и Херцеговине, овај број Билтена највише пажње посвећује се уручивању одговора на Упитник Европске комисије, које се догодило 28. фебруара на званичној церемонији у Предсједништву БиХ.

Одговори, који се сматрају битним кораком у процесу придруживања Босне и Херцеговине Европској унији, предати су предсједнику Европске комисије Jean – Claudeu Junckeru, извјештава Билтен, који доноси и сажетак обраћања предсједника Junckera посланицима и делегатима на заједничкој сједници оба дома Парламентарне скупштине БиХ. У Билтену се преносе и кључне поруке које је Juncker саопштио током састанка са члановима колегијума оба дома Парламентарне скупштине БиХ, а које се односе на тражење компромиса у вези са измјенама Изборног закона БиХ, као и на стварање услова за функционисање Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање између Парламентарне скупштине БиХ и Европског парламента (POSP).

У Билтену ће читаоци пронаћи и занимљиву статистику која се односи на садржај одговора институција БиХ на Упитник Европске комисије. Према тој статистици, било је потребно 14 мјесеци за припрему, усаглашаване и техничку финализацију одговора на укупно 3 242 питања из Упитника Европске комисије. Одговори садрже 20 037 страница материјала, укључујући и 115 закона и других аката. Своје одговоре, како преноси Билтен, упутили су и представници цивилног сектора, који су послали 170 одговора, те грађани БиХ, који су упутили 5 347 одговора. У припреми и усаглашавању одговора, каже објављена статистика, учествовало је 1 300 представника институција на различитим нивоима власти у Босни и Херцеговини.

Билтен доноси и садржај Стратегије Европске уније за Западни Балкан, коју је 6. фебруара 2018. године, на приједлог Европске комисије, усвојио Европски парламент. Стратегијом се, како преноси Билтен, de facto потврђује европска будућност регије, те помиње 2025. као година у којој би, у зависности од резултата предузетих реформи, неке или све земље Западног Балкана могле постати чланице Европске уније.

У Билтену се могу пронаћи и чланци о министарској конференцији „Западни Балкан и чланство у Европској унији“, коју је у Бањалуци 23. фебруара организовало Министарство иностраних послова БиХ, као и о Интерпарламентарној конференцији о заједничкој спољној, безбједносној и одбрамбеној политици Европске уније, која је од 15. до 17. фебруара, под окриљем бугарског предсједавања Европском унијом, одржана у Софији.

Билтен пише и о 13. конференцији парламентарних комисија за европске интеграције држава Југоисточне Европе обухваћених Процесом стабилизације и придруживања (COSAP), као и о Интерпарламентарној конференцији о парламентарној контроли буџета, које су 26. фебруара одржане у Скопљу.

Опширан текст Билтен објављује и о завршетку Twinning light пројекта „Подршка административним структурама за послове интеграција у Европску унију парламената у БиХ“. Церемонија завршетка овог Twinning light пројекта одржана је 15. децембра 2017. године, а како пише Билтен и у 2018. години планиран је наставак подршке Европске уније парламентима у БиХ кроз нови twinning пројекат вриједан око четири милиона евра.

У Билтену се могу прочитати и активности званичника ентитетских парламената и Скупштине Брчко Дистрикта БиХ у процесу европских интеграција, као и најава важнијих догађаја у вези са процесом европских интеграција у наредном тромјесечју. (крај)

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу