MENI
2.4.2018.

Tiskan drugi broj Biltena o europskim integracijama parlamenata u BiH

Drugi broj Biltena o europskim integracijama parlamenata u Bosni i Hercegovini donosi pregled najznačajnijih događaja i aktivnosti bosanskohercegovačkih parlamenata u procesu europskih integracija za razdoblje prosinac 2017. – veljača 2018. godine.

Kao zajednička publikacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Narodne skupštine Republike Srpske i Skupštine Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, ovaj broj Biltena najviše pozornosti posvećuje se uručivanju odgovora na Upitnik Europske komisije, koje se dogodilo 28. veljače na zvaničnoj ceremoniji u Predsjedništvu BiH.

Odgovori, koji se smatraju bitnim korakom u procesu pridruživanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji, predati su predsjedniku Europske komisije Jean – Claudeu Junckeru, izvještava Bilten, koji donosi i sažetak obraćanja predsjednika Junckera zastupnicima i izaslanicima na zajedničkoj sjednici obaju domova Parlamentarne skupštine BiH. U Biltenu se prenose i ključne poruke koje je Juncker priopćio tijekom sastanka sa članovima kolegija obaju domova Parlamentarne skupštine BiH, a koje se odnose na traženje kompromisa u svezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH, kao i na stvaranje uvjeta za funkcioniranje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Parlamentarne skupštine BiH i Europskog parlamenta (POSP).

U Biltenu će čitatelji pronaći i zanimljivu statistiku koja se odnosi na sadržaj odgovora institucija BiH na Upitnik Europske komisije. Prema toj statistici, bilo je potrebno 14 mjeseci za pripremu, usuglašavane i tehničku finalizaciju odgovora na ukupno 3 242 pitanja iz Upitnika Europske komisije. Odgovori sadrže 20 037 stranica materijala, uključujući i 115 zakona i drugih akata. Svoje odgovore, kako prenosi Bilten, uputili su i predstavnici civilnog sektora, koji su poslali 170 odgovora, te građani BiH, koji su uputili 5 347 odgovora. U pripremi i usuglašavanju odgovora, kaže objavljena statistika, sudjelovalo je 1 300 predstavnika institucija na različitim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini.

Bilten donosi i sadržaj Strategije Europske unije za Zapadni Balkan, koju je 6. veljače 2018. godine, na prijedlog Europske komisije, usvojio Europski parlament. Strategijom se, kako prenosi Bilten, de facto potvrđuje europska budućnost regije, te pominje 2025. kao godina u kojoj bi, u ovisnosti od rezultata poduzetih reformi, neke ili sve zemlje Zapadnog Balkana mogle postati članice Europske unije.

U Biltenu se mogu pronaći i članci o ministarskoj konferenciji „Zapadni Balkan i članstvo u Europskoj uniji“, koju je u Banjaluci 23. veljače organiziralo Ministarstvo vanjskih poslova BiH, kao i o Interparlamentarnoj konferenciji o zajedničkoj vanjskoj, sigurnosnoj i obrambenoj politici Europske unije, koja je od 15. do 17. veljače, pod okriljem bugarskog predsjedavanja Europskom unijom, održana u Sofiji.

Bilten piše i o 13. konferenciji parlamentarnih povjerenstava za europske integracije država Jugoistočne Europe obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja (COSAP), kao i o Interparlamentarnoj konferenciji o parlamentarnoj kontroli proračuna, koje su 26. veljače održane u Skoplju.

Opširan tekst Bilten objavljuje i o završetku Twinning light projekta „Potpora administrativnim strukturama za poslove integracija u Europsku uniju parlamenata u BiH“. Ceremonija završetka ovog Twinning light projekta održana je 15. prosinca 2017. godine, a kako piše Bilten i u 2018. godini planiran je nastavak potpore Europske unije parlamentima u BiH kroz novi twinning projekat vrijedan oko četiri milijuna eura.

U Biltenu se mogu pročitati i aktivnosti dužnosnika entitetskih parlamenata i Skupštine Brčko Distrikta BiH u procesu europskih integracija, kao i najava važnijih događaja u svezi sa procesom europskih integracija u narednom tromjesečju. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću