MENI
29.3.2018

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić razgovarao s ambasadoricom NR Kine

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Ognjen Tadić razgovarao je danas s ambasadoricom Narodne Republike Kine u našoj zemlji Chen Bo.

Sagovornici su zajednički ocijenili da je šteta što je 21. marta, usljed prekida sjednice Doma naroda odgođeno davanje saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade NR Kine o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša. Stoga je izraženo očekivanje da će ova za bolje povezivanje građana dvije zemlje iznimno važna odluka biti donesena već na narednom zasjedanju Doma naroda koje je zakazano za 17. april.

Tokom razgovora, ambasadorica Bo upoznala je predsjedavajućeg Tadića sa ključnim zaključcima nedavnih zasjedanja 13. Svekineskog narodnog kongresa (NPC) kao i 13. Kineske narodne političke savjetodavne konferencije (CPPCC) koja se pod sintagmom "Dva zasjedanja" tradicionalno održavaju početkom marta svake godine. Pri tome je posebno naglasila napore koji se čine kako bi kinesko društvo kroz nove institucije efikasnije nadziralo tokove kako bi se umanjila opasnost od pojava korupcije.

Predsjedavajući Doma naroda zahvalio se na ovim informacijama i izrazio poštovanje za korektan i produktivan odnos Narodne Republike Kine prema stanju u svjetskoj politici. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću