MENI
23.3.2018

Predsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić i članovi Delegacije PSBiH u IPU na 138. plenarnom zasjedanju Interparlamentarne unije

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Ognjen Tadić, predsjedavajući Delegacije PSBiH u Interparlamentarnoj uniji (IPU) Nenad Lalić i članovi Delegacije Predrag Kožul i Salko Sokolović učestvovat će na 138. plenarnom zasjedanju IPU, koje će se od 25. do 27. marta održati u Ženevi.

U okviru plenarnog zasjedanja i na sjednicama tri stalna komiteta bit će razmotren značajan broj globalnih pitanja i problema s kojima se svijet danas suočava. Ključna tema zasjedanja bit će pitanje parlamentarnog doprinosa rješavanju problema migracija, a parlamentarci iz cijelog svijeta razmotrit će i pitanje održavanja mira kao sredstva za ispunjavanje ciljeva održivog razvoja.

Tokom trodnevnog zasjedanja IPU u Ženevi parlamentarne delegacije bavit će se i učešćem žena u politici, uključivanjem privatnog sektora u razvoj obnovljivih izvora energije, kao i pitanjem izgradnje održivih društava.

Organizatori su najavili i održavanje nekoliko posebnih radionica na kojima će se razgovarati o nuklearnom razoružavanju, ostvarivanju ljudskih prava migranata i izbjeglica, kao i o osiguravanju nadzora nad zdravljem adolescenata.

Najveća i najstarija međunarodna parlamentarna organizacija u svijetu usvojit će u Ženevi nekoliko rezolucija i nacrta rezolucija o ključnim temama zasjedanja. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću