MENI
12.3.2018

Član Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u PSSEECP Momčilo Novaković u Istanbulu učestvovao na sastanku Općeg odbora za ekonomiju, energetiku i infrastrukturu PSSEECP-a

Član Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (PSSEECP) Momčilo Novaković učestvovao je u Istanbulu na sastanku Općeg odbora za ekonomiju, energetiku i infrastrukturu PSSEECP-a.

Na dvodnevnom sastanku parlamentarci iz zemalja članica SEECP-a razmatrali su i usvojili Izvještaj i Rezoluciju o mogućnostima ekonomske saradnje zemalja Jugoistočne Evrope.

U usvojenoj Rezoluciji vladama država članica SEECP-a preporučuje se da jačaju proces realizacije zajedničkih projekata u oblastima energetike, saobraćaja i turizma, kao i da usvoje potrebne zakonske propise koji olakšavaju zajedničke ekonomske aktivnosti u regionu. Također se preporučuje da se unaprijede razgovori sa institucijama Evropske unije, kao i da se iniciraju rasprave o mogućem povećanju broja sporazuma o slobodnoj trgovini između zemalja članica SEECP-a. S tim u vezi, parlamentarci su u Rezoluciji podržali mogućnost organiziranja međunarodne konferencije koja bi bila posvećena globalnim ekonomskim izazovima i mogućnostima ekonomskog rasta i razvoja u zemljama članicama SEECP-a.

Tekst Izvještaja i Rezolucije o mogućnostima ekonomske saradnje zemalja Jugoistočne Evrope bit će razmatrani i potvrđeni i na plenarnom zasjedanju PSSEECP-a, koje će, u okviru slovenačkog predsjedavanja ovom regionalnom inicijativom, biti održano 13. i 14. aprila u Ljubljani. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću