MENI
19.2.2018

Članovi Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma razgovarali sa predstavnicima Svjetske banke i bankarskog sektora u BiH

Članovi Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razgovarali su danas u Sarajevu sa predstavnicima Svjetske banke i bankarskog sektora u BiH o Sporazumu o zajmu (Projekat jačanja bankarskog sektora) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

Ovaj Sporazum, za koji Komisija za vanjske poslove Predstavničkog doma na 47. sjednici nije dala pozitivno mišljenje za ratifikaciju, predstavio je menadžer Svjetske banke za BiH Emanuel Salinas, koji je naglasio da je riječ o zajmu vrijednom 56.600.000 eura, kojeg su dvije strane potpisale 31. oktobra 2017. godine.

Tokom sastanka članovi Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma PSBiH ukazali su na potrebu da se bankarski sektor u BiH reformira, posebno na planu pružanja usluga građanima. Primajući k znanju elemente Sporazuma o zajmu (Projekat jačanja bankarskog sektora) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, članovi Komisije izrazili su spremnost da, u skladu sa nadležnostima, podrže reforme i unapređenje bankarskog sektora u BiH.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva finansija i trezora BiH, Centralne banke BiH, Agencije za osiguranje depozita BiH, kao i agencija za bankarstvo Federacije BiH i Republike Srpske. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću