MENI
19.2.2018

Održana 45. sjednica Ustavnopravne komisije Doma naroda

Na 45. sjednici Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) podržan je, sa četiri usvojena amandmana, Prijedlog zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH.

Utvrđena je usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH.

Komisija je utvrdila usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH i za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zrakoplovstvu BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH.

Za narednu sjednicu Komisije odgođeno je izjašnjavanje o usaglašenosti s Ustavom i pravnim sistemom BiH Prijedloga zakona o dopunama Zakona o komunikacijama, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Komisija je razmotrila Zahtjev Ustavnog suda BiH za dostavljanje odgovora o Zahtjevu grupe poslanika u Predstavničkom domu PSBiH za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH. Nakon obavljene rasprave, Komisija  je usvojila Mišljenje, u kojem je obrazložen postupak usvajanja ovih zakonskih prijedloga u PSBiH. (Sadržaj Mišljenja Komisije možete pročitati ovdje)

Primljena je k znanju Informacija o realiziranju zaključaka donesenih na 34. sjednici Ustavnopravne komisije, koja je održana 25. aprila 2017. godine, u vezi s Izvještajem o primjeni Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH.

Usvojen je Orijentacijski radni plan Ustavnopravne komisije Doma naroda PSBiH za 2018. godinu.

Odgođena je rasprava o zaključku Skupštine Kantona Sarajevo, sa sjednice Skupštine koja je održana 15. novembra 2017. godine. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću