MENI
31.1.2018

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bariša Čolak razgovarali s ambasadoricom Republike Slovenije u BiH

"Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Borjana Krišto i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bariša Čolak razgovarali su s ambasadoricom Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini Zoricom Bukinac.

Na sastanku se razgovaralo o saradnji između parlamenata dvije zemlje te o odnosima i problemima unutar BiH, s posebnim osvrtom na reformu izbornog zakonodavstva u BiH.

Predsjedavajuća Krišto upoznala je ambasadoricu Bukinac s trenutnim funkcioniranjem Predstavničkog doma PSBiH te istaknula, s obzirom da je Ustavni sud BiH određene odredbe Izbornog zakona stavio van snage, izmjene Izbornog zakona BiH trenutno su najbitnije pitanje koje se mora riješiti. Krišto je naglasila da izmjene Izbornog zakona BiH moraju biti u skladu s odlukama Ustavnog suda BiH te ponovila da je prihvatljiv svaki prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH koji osigurava legitiman izbor političkih predstavnika sva tri konstitutivna naroda.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bariša Čolak istaknuo je kako je činjenica da Bosna i Hercegovina zbog unutarnjih problema i političke nestabilnosti zaostaje na putu euroatlantskih integracija. Čolak je također naglasio da izmjene Izbornog zakona BiH moraju biti u granicama odluka Ustavnog suda BiH.

Sagovornici su se složili da je parlamentarna saradnja Republike Slovenije i BiH dobra i na visokom nivou, te da Slovenija snažno podržava proširenje Evropske unije na zemlje Jugoistočne Evrope.

Na kraju sastanka sagovornici su izrazili opredjeljenje za nastavak konstruktivne saradnje i dijaloga između BiH i Republike Slovenije." saopćeno je iz Ureda  predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjane Krišto. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću