MENI
30.1.2018

Održana 15. sjednica Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova

Na 15. sjednici Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog  doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojen je Šesti periodični izvještaj BiH o provođenju Konvencije o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena (2013. – 2016.). Zaključeno je da Komisiji budu dostavljene preporuke koje Komitet za eliminaciju diskriminacije žena (UN CEDAW Komitet) uputi BiH nakon razmatranja Šestog periodičnog izvještaja.

Usvojen je Završni izvještaj o provođenju Akcionog plana za implementaciju UN Rezolucije 1325 „Žene, mir, sigurnost“ u BiH 2014. – 2017. godine.

Razmatrajući zaključke s okruglog stola pod nazivom „Rodni aspekti rane memorijalizacije u BiH“, koji je održan 14. jula 2017. godine, Komisija je odlučila da će, sa nevladinim organizacijama, ubuduće učestvovati u obilježavanju 8. decembra – Dana sjećanja na stradanje žena u ratu u BiH.

Primljena je k znanju Informacija s tematske sjednice o ulozi istraživanja u izradi politika u rodnoj ravnopravnosti, koja je održana 23. oktobra 2017. godine, kao i Informacija s tematske sjednice na temu „Kako do rodno odgovornog budžeta: uloga parlamenata“, koja je održana 20. decembra 2017. godine.

Usvojen je Izvještaj o radu Komisije za 2017. godinu, kao i Orijentacijski radni plan Komisije za 2018. godinu.

Primljen je k znanju Izvještaj o učešću predsjedavajućeg Komisije na Simpoziju o ženama u mehanizmima odlučivanja, koji je održan u Ankari 1. i 2. novembra 2017. godine.

Prihvaćen je prijedlog Helsinškog parlamenta građana Banja Luke za zajedničko organiziranje konferencije na kojoj će se razgovarati o Ustavu BiH i nedostacima rodne komponente u Ustavu BiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću