MENI
26.1.2018

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope učestvovala u radu Prvog dijela redovnog zasjedanja PSVE-a

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Senad Šepić, zamjenica predsjedavajućeg Borjana Krišto i članovi Delegacije Mladen Bosić, Milica Marković i Damir Arnaut učestvovali su u radu Prvog dijela redovnog zasjedanja PSVE-a, koje je ove sedmice održano u Strazburu.

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope usvojila je Rezoluciju o BiH, u kojoj se podržavaju pomaci poput dogovora oko Reformske agende, organizacije popisa stanovništva i podnošenja aplikacije za članstvo u Evropsku uniju (EU). U usvojenoj Rezoluciji, čiji sastavni dio su i dva amandmana koje je predložila Delegacija PSBiH u PSVE, politički akteri u BiH pozivaju se da usvoje izmjene u Ustavu BiH i Izbornom zakonu BiH najkasnije šest mjeseci prije Općih izbora. Također, u tekstu Rezolucije se ocjenjuje da su izbori 2014. godine i 2016. godine organizirani na profesionalan i efikasan način, ali i da se na Općim izborima 2014. godine nastavilo s kršenjem Evropske konvencije o ljudskim pravima nakon presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci. Kako je dalje navedeno u Rezoluciji, od vlasti BiH traži se da usvoje izmjene Izbornog zakona BiH koje se tiču provođenja odluka Ustavnog suda BiH vezanih za izbore u Gradu Mostaru i sastav Doma naroda Parlamenta Federacije BiH (tekst Rezolucije možete pročitati ovdje).

U okviru rasprave o poštivanju obaveza i angažmana BiH kao države članice Vijeća Evrope, učesnicima se obratio predsjedavajući Delegacije PSBiH u PSVE Senad Šepić, koji je rekao da se izvještaj o poštivanju obaveza i angažmana BiH ne odnosi na Bosance i Hercegovce, Bošnjake, Srbe, Hrvate i sve ostale građane, nego na bosanskohercegovačke političare, ali i na međunarodnu zajednicu koja je prisutna u BiH i koja je, svojevoljno ili ne, odlučila staviti naglasak na sve stvari oko kojih se ne možemo dogovoriti ili nam je teško da se o njima dogovorimo (govor gospodina Šepića možete pročitati ovdje).

U okviru ove rasprave učesnicima se obratila i predsjedavajuća Predstavničkog doma PSBiH i zamjenica predsjedavajućeg Delegacije PSBiH u PSVE Borjana Krišto, koja je istaknula da su u BiH danas svi na prekretnici između napretka u procesu euroatlantskih integracija i nazadovanja kroz nekakav status quo, kojeg neki iz njima znanih razloga uporno održavaju. Kako je istaknula, evropski put je put napretka i stabilnosti za BiH i nema alternativu, a činjenica je da sva tri naroda u BiH imaju različito viđenje njene budućnosti, ali i da svi smo složni u tome da BiH vidimo kao buduću članicu EU (govor gospođe Krišto možete pročitati ovdje).

Učesnicima rasprave, obratio se i zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma PSBiH i član Delegacije PSBiH u PSVE Mladen Bosić, koji je naglasio da je BiH specifična država napravljena dejtonskim mirovnim procesom i njena struktura načinjena je pod međunarodnim pritiskom kako bi se zaustavio rat. Dejtonski Ustav je složen i proces donošenja odluka je spor zbog složenosti zemlje i mora se imati na umu da je takav proces donošenja odluka potreban kako bi se uklonili strahovi i ispunili interesi tri konstitutivna naroda i ostalih koji žive u BiH, rekao je Bosić. Lokalni političari odgovorni su za političku stabilnost zemlje i regije, ali nitko ne smije isključiti i odgovornost međunarodne zajednice i susjednih zemalja za situaciju u BiH, poručio je Bosić (govor gospodina Bosića možete pročitati ovdje).

Na raspravi se učesnicima obratila i članica Delegacije Milica Marković koja je naglasila da su danas najveći problemi BiH nefunkcioniranje pravosudnih institucija na nivou države i borba protiv terorizma. Također, gospođa Marković je naglasila da sačinioci izvještaja nisu u pravu kada optužuju samo jedan dio BiH za sve probleme (govor gospođe Marković možete pročitati ovdje).

Tokom zasjedanja u Strazburu, poslanik u Predstavničkom domu i predsjedavajući Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Senad Šepić, izabran je  za predsjedatelja Komiteta za vanjske poslove Vijeća Evrope.

Također, Dunja Mijatović iz Bosne i Hercegovine izabrana je za novog povjerenika Vijeća Evrope za ljudska prava. Dužnost povjerenika Vijeća Evrope gospođa Mijatović obavljat će šest godina, bez mogućnosti obnove mandata.

Inače, članovi Delegacije PSBiH Senad Šepić, Damir Arnaut i Saša Magazinović tokom petodnevnog zasjedanja PSVE-a, aktivno su učestvovali i u radu komiteta i političkih grupa PSVE-a. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću