MENI
21.1.2014

Održana 37. sjednica Ustavnopravne komisije Doma naroda


Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) na svojoj 37. sjednici utvrdila je da postoji ustavni osnov za sve tri grupe prijedloga amandmana na Ustav BiH koje se odnose na implementaciju Presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju „Sejdić – Finci“.

Utvrđeno je postojanje ustavnog osnova za amandmane čiji su predlagači delegati u Domu naroda PSBiH Dragan Čović, Borjana Krišto i Martin Raguž, za amandmane čiji je predlagač delegat u Domu naroda PSBiH Ognjen Tadić, kao i za amandane čiji su predlagači delegati u Domu naroda PSBiH Sulejman Tihić, Halid Genjac i Nermina Kapetanović.

Ustavnopravna komisija Doma naroda PSBiH nije podržala principe predloženih ustavnih amandmana pa će negativno mišljenje o principima tri grupe prijedloga ustavnih amandmana biti proslijeđeno Domu u dalju parlamentarnu proceduru.

Ustavnopravna komisija Doma naroda PSBiH na današnjoj sjednici utvrdila je postojanje ustavnog osnova i podržala principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

Utvrđeno je postojanje ustavnog osnova za Prijedlog zakona o javnim nabavkama, kao i za Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Sa dnevnog reda sjednice skinute su predložene tačke koje se odnose na Zahtjev Ustavnog suda BiH za izjašnjenje o Zahtjevu za ocjenu ustavnosti Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, kao i Inicijativa za davanje autentičnog tumačenja Zakona o javnim nabavkama, Aneks II pod C.

Nije se raspravljalo o Izvještaju o radu Ustavnopravne komisije Doma naroda PSBiH za 2013. godinu, kao ni o Orijentacionom radnom planu Ustavnopravne komisije Doma naroda PSBiH za 2014. godinu.

S dnevnog reda skinuta je i Informacija o Stručnom savjetovanju o temi „Stanje izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine: Birači u izborima i organizacija izbornog dana“. Sve ove tačke s dnevnog reda skinute su uz obrazloženje da se ne nalaze u dnevnom redu naredne sjednice Doma naroda PSBiH. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću