MENI
23.1.2014

Predsjedavajući Doma naroda Staša Košarac razgovarao sa šefom Misije OSCE-a u BiH


Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Staša Košarac i šef Misije OSCE-a u BiH Fletcher Burton razgovarali su danas o ulozi PSBiH u implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju „Sejdić – Finci“, kao i o odnosu Tužilaštva BiH prema bh. parlamentarcima u vezi sa procesom primjene te presude.

Predsjedavajući Košarac upozorio je tokom razgovora da odluka Tužilaštva BiH da parlamentarce poziva na informativne razgovore predstavlja ozbiljan pritisak na rad PSBiH, kao i zadiranje u zakonom zagarantirano pitanje poslaničkog imuniteta.

„Očekujemo reakciju predstavnika OSCE-a, kao snažnog i iskrenog partnera PSBiH, ali i ostalih međunarodnih institucija u vezi sa ovakvim odlukama i ponašanjem Tužilaštva BiH“, rekao je Košarac.

Predsjedavajući Doma naroda naglasio je važnost činjenice da je, osim lidera političkih partija, i PSBiH uključena u proces traženja rješenja za primjenu Presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju „Sejdić – Finci“.

„Rasprava u PSBiH u vezi s ovom temom može da ojača i ulogu lidera političkih partija u tom procesu. Sada se nalazimo u trenutku kada su stavovi približeni i važno je nastaviti razgovore koji bi doveli do konačnog rješenja i otvorili evropsku perspektivu zemlje“, naveo je Košarac.

Ističući važnost i institucionalnu snagu PSBiH u procesu demokratizacije države, šef Misije OSCE-a u BiH Fletcher Burton naglasio je da će predstavnici te međunarodne organizacije nastaviti da pružaju snažnu podršku i ulagati napore da ojačaju ulogu PSBiH.

Gospodin Barton najavio je da će Misija OSCE-a u BiH tokom ove godine organizirati tri međunarodne konferencije o primjeni odluka ustavnih sudova u BiH, od kojih bi jednoj bila domaćin PSBiH, kao i međunarodnu konferenciju o finansijskoj autonomiji parlamenata, prvu takve vrste u Bosni i Hercegovini, kojoj bi također domaćin bila PSBiH.

Predsjedavajući Košarac obećao je da će članovi Kolegija Doma naroda maksimalno pomoći u organizaciji ovih skupova i s tim u vezi prilagoditi kalendar održavanja sjednica Doma naroda. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću