MENI
24.1.2014

Delegacija PSBiH na redovnom zasjedanju PS Vijeća Evrope


Stalna delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), koju čine poslanici i delegati Milica Marković, Borjana Krišto, Saša Magazinović, Senad Šepić i Ismeta Dervoz, učestvovat će naredne sedmice u Strazburu u prvom dijelu redovnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PS VE).

Tokom zasjedanja, koje će trajati od 27. do 31. januara, očekuje se izbor predsjednika PS VE, kao i generalnog sekretara ove međunarodne organizacije.

Dnevnim redom zasjedanja predviđeno je i imenovanje članova komiteta, kao i izbor sudija iz Danske i Slovačke u Evropski sud za ljudska prava.

Prvog dana zasjedanja PS VE predviđeno je obraćanje predsjedavajućeg Komiteta ministara i ministra vanjskih poslova Austrije Sebastiana Kurza, dok će se drugog dana zasjedanja, u utorak, 28. januara, članovima PS VE obratiti aktuelni generalni sekretar ove međunarodne organizacije Thorbjorn Jagland.

Tokom zasjedanja predviđene su i rasprave o Strategiji za sprečavanje rasizma i netolerancije u Evropi, kao i na temu „Borba protiv rasizma u policiji“.

Kako je najavljeno, raspravljat će se i na teme „Ocjena partnerstva za demokratiju sa Palestinskim nacionalnim vijećem“, „Sirijske izbjeglice u Jordanu, Turskoj, Libanu i Iraku – kako organizirati i podržati međunarodnu pomoć“, kao i na temu „Migranti: bogatstvo ili teret našem društvu?“.

Članovi PS VE raspravljat će i na temu „Internet i politika: utjecaj novih informacionih i komunikacionih tehnologija na demokratiju“, kao i na temu „Testovi integracije: pomoć ili prepreka za integraciju?“.

Predviđene su i rasprave o intenziviranju djelovanja u borbi protiv nejednakosti u svijetu i doprinosu Evrope procesu Milenijumskih ciljeva za razvoj, kao i o klimatskim promjenama, odnosno okviru za globalni dogovor o tom pitanju u 2015. godini.

Petodnevno zajedanje PS VE bit će okončano u petak, 31. januara, konstituiranjem Stalnog komiteta ove međunarodne organizacije. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću