MENI
30.1.2014

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije razgovarali sa ministrom za evropske poslove Republike Irske


Prva zamjenica Zajedničke komisije za evropske integracije Vesna Krstović – Spremo i članovi Komisije Nermina Zaimović – Uzunović i Mehmed Bradarić razgovarali su danas sa ministrom evropskih poslova Republike Irske Paschalom Donohuem, koji boravi u trodnevnoj zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Tokom razgovora ministar Donohue interesirao se za rad Komisije, kao i za stavove političkih stranaka u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine u vezi sa primjenom presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju „Sejdić – Finci“ i u vezi sa uspostavljanjem mehanizma koordinacije, što su dva uvjeta čije bi ispunjavanje omogućilo Bosni i Hercegovini da podnese kredibilnu aplikaciju za status kandidata za ulazak u Evropsku uniju.

Ministar evropskih poslova Republike Irske pokazao je razumijevanje za probleme u Bosni i Hercegovini i izrazio nadu da će sporna politička pitanja biti riješena u najskorije vrijeme.

Tokom susreta bilo je riječi i o saradnji Republike Irske i Bosne i Hercegovine u oblasti visokog obrazovanja. Pozdravljena je činjenica da sve veći broj studenata iz naše zemlje studira u Republici Irskoj. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću