MENI
12.2.2014

Članovi Kolegija Predstavničkog doma razgovarali sa zamjenikom predsjedavajućeg Parlamenta R Poljske


Između Bosne i Hercegovine i Poljske nema otvorenih pitanja, politički odnosi su vrlo dobri ali na ekonomskom planu postoji mnogo prostora za bolju saradnju dvije prijateljske zemlje., istaknuto je, između ostalog, na današnjem sastanku predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Milorada Živkovića i njegovog zamjenika dr. Denisa Bećirovića sa zamjenikom predsjednika Parlamenta Poljske Jerzyja Wenderlicha.

Predsjedavajući Živković upoznao je gosta iz Poljske sa situacijom u Bosni i Hercegovini sa posebnim akcentom na aktuelnu sigurnosnu situaciju povodom protesta koji se dešavaju u Federaciji Bosne i Hercegovine kao i, kako je rekao, ekonomske i političke probleme koji onemogućuju brži put BiH prema Evropskoj uniji i NATO. Pri tome, dr. Živković je posebno pomenuo nerješavanje implementacije Presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci protiv BiH.

Gospodin Wenderlich iznio je poljska iskustva i podsjetio da je i u toj zemlji period tranzicije bio prilično težak, da je se političari oko mnogih stvari dugo dogovarali pri čemu je ispaštao poljski narod. Kada je posrijedi parlamentarna saradnja Bosne i Hercegovine i Poljske, zamjenik predsjedavajućeg poljskog parlamenta predložio je saradnju eksperata kako bi se prenijela bogata poljska iskustva na putu ka EU.

Zamjenik predsjedavajućeg dr. Denis Bećirović izrazio je zadovoljstvo činjenicom da protesti u Federaciji BiH ulaze u mirniju fazu i istakao da su u ovom momentu potrebno raditi mnogo više kako bi se BiH približila EU i članstvu u NATO.

Govoreći o saradnji parlamenata dvije prijateljske zemlje, predsjedavajući Živković je potencirao potrebu saradnji radnih tijela, posebno komisija a kao zajednički posao naglasio je podsticanje izvršnih vlasti da se što usaglase i potpišu sporazume koji će dodatno unaprijediti sveukupne odnose BiH i Poljske. Pri tome, je istakao sporazume o ekonomskoj saradnji, izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i readmisiji.

Zaključujući današnji susret, predsjedavajući dr. Živković još jednom je istakao važnost stabilnosti BiH i naglasio da je jedina alternativa članstvu BiH u Evropskoj uniji pozicija crne rupe u Evropi. Na putu ka EU, kako je dodao, dobrodošla nam je podrška prijatelja poput Poljske ali primarno je na našim zvaničnicima je da se staraju o ispunjenju potrebnih uvjeta koji se pred nas postavljaju. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću