MENI
19.2.2014

Članovi kolegija domova Parlamentarne skupštine BiH razgovarali sa ministrom vanjskih poslova Republike Grčke


Bosna i Hercegovina i Grčka imaju prijateljske i vrlo dobre političke odnose i treba uložiti dodatan trud kako bi na tim temeljima bila unaprijeđena i privredna saradnja dvije zemlje, istaknuto je prilikom današnjeg sastanka članova kolegija Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH sa ministrom vanjskih poslova Republike Grčke Evangelosom Venizelosom.

Predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Milorad Živković zahvalio se prijateljskoj Grčkoj na svesrdnoj pomoći koju ova zemlja pruža obnovi i razvoju demokratije u BiH. On je, u kratkim crtama, upoznao ministra Venizelosa sa aktuelnim političkim trenutkom i općom situacijom u Bosni i Hercegovini zahvalivši se na posjeti koju je gospodin Venizelos koji je ujedno i zamjenik premijera Vlade Grčke učinio u delikatnom trenutku obzirom na proteste koji se dešavaju u raznim dijelovima BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg dr. Božo Ljubić dodao je da je aktuelna kriza posljedica naslijeđenog nekoherentnog ustavnog uređenja. Međutim, po njemu, BiH je na pragu vlastitog samodefiniranja kao što će i način predstojećeg samodefiniranja Evropske unije kroz odgovore na zbivanja u Grčkoj, Hrvatskoj i Španiji pokazati koliko je EU kredibilan partner za pridruživanje.

Po riječima zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denisa Bećirovića, na ugrožavanje mira i stabilnosti BiH najbolji je odgovor bezuvjetno aktiviranje MAP-a i ubrzan prijem Bosne i Hercegovine u člansto NATO. To je, kako je rekao, suštinska stvar za stabilnost, i Bosne i Hercegovine, i Jugoistočne Evrope pa i cijele Evrope i pri tome kao vanjskopolitički prioritet BiH jednoglasno usvojena u Predsjedništvu BiH. On je podsjetio na vrlo pozitivna iskustva Grčke i benefite koje je toj prijateljskoj zemlji donijelo priključenje NATO alijansi .

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Staša Košarac danas je izrazio uvjerenje da će se protesti u BiH smiriti a političke snage kroz unutarnji dijalog pronaći zadovoljavajuća rješenja. On je, također, iznio i očekivanje da će narednih dana Parlamentarna skupština BiH nastaviti normalan rad i da će biti odblokiran proces donošenja važnih zakona. Kada je posrijedi prijem BiH u NATO, istakao je da je to otvoreno pitanje o kojem još uvijek ne postoji konsenzus ali da postoji raspoloženje i energija za dijalog kroz koji se može zajednički doći do zadovoljavajućeg rješenja.

Zahvaljujući se na prijemu i otvorenom razgovoru, ministar Evangelos Venizelos je istakao da je svjestan da evropski put Bosne i Hercegovine predstavlja i faktor unutarnje kohezije i integriteta BiH. On je dodao da Evropska unija treba aktivno raditi kako bi pospješila evropski put naše zemlje i ponudio punu pomoć Grčke koja trenutno predsjedava ovom evropskom asocijacijom. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću