MENI
24.1.2018

Održana 44. sjednica Ustavnopravne komisije Doma naroda

Na 44. sjednici Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) utvrđena je usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH Prijedloga zakona o Budžetu institucija BIH i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

Članovi Komisije utvrdili su usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, te podržali principe Prijedloga zakona o dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH.

Utvrđena je usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH i za Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Usvojen je Izvještaj o radu Ustavnopravne komisije Doma naroda PSBiH za period od 1. januara do 31. decembra 2017. godine.

Nakon što je razmotren „Zahtjev za ponovno postupanje po zahtjevu od 25. maja 2017. godine za hitnu obustavu nezakonitog izvršnog postupka i povrat nezakonito otetih sredstava, s dodatnim opisom i dokazima o nezakonitom, diskriminatornom i nepravičnom postupanju Općinskog i Kantonalnog suda u Tuzli“, čiji su podnosioci dr. Amela Pirić i Zlata Pirić, zaključeno je da Ustavnopravna komisija Doma naroda nema nadležnost u vezi s ovim predmetom, te podnosiocima akta preporučeno da iskoriste sve raspoložive pravne lijekove, uključujući i mogućnost obraćanja Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću