MENI
22.11.2017

Delegacija Predstavničkog doma PSBiH učestvovala u Briselu na Okruglom stolu na visokom nivou o procesu evropskih integracija Zapadnog Balkana iz regionalne perspektive

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto, njeni zamjenici Mladen Bosić i Šefik Džaferović, te poslanica u Predstavničkom domu Aleksandra Pandurević učestvovali su u Briselu na Okruglom stolu na visokom nivou o procesu evropskih integracija Zapadnog Balkana iz regionalne perspektive.

Pored delegacije BiH, na skupu u Briselu učestvovali su članovi Evropskog parlamenta, članovi parlamenata država u pretpristupnom procesu i članovi parlamenata država članica Evropske unije (EU). Dvodnevni događaj organizirala je Koordinacijska grupa za podršku demokratiji i izborima (DEG) u saradnji sa Komitetom za vanjske poslove Evropskog parlamenta (EP), Potkomitetom EP za ljudska prava i delegacijama EP za odnose sa zemljama Zapadnog Balkana.

Drugoga dana Okrugloga stola održan je zajednički sastanak sa Komitetom za vanjske poslove EP kojim predsjedava David McAllister, na temu srednjoročne revizije Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II), te usklađivanja finansiranja s političkim prioritetima. Ovom prilikom kazano je kako su IPA fondovi od velike važnosti za razvoj regije Zapadnog Balkana, kao i da je u budućnosti, pored kontrole nad utroškom, potrebna i procjena koristi od uloženih sredstava.

Centralni dio Okruglog stola bio je posvećen stajalištima zemalja Zapadnog Balkana o procesu i perspektivama procesa evropskih integracija. U uvodnom izlaganju generalni direktor Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Christian Danielsson ustvrdio je da Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu, te da je ovoj regiji potrebno pomirenje i stabilnost. Također, naglašena je potreba privredne reforme i nužnost dobrog funkcioniranja demokratskih institucija. Osim Danielssona i ostali učesnici Okruglog stola izrazili su podršku nastojanjima zemalja Zapadnog Balkana za članstvom u EU.

Učesnicima Okruglog stola obratila se predsjedavajuća Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto, koja je ocijenila da je održavanje okruglog stola na ovu temu znak kako EU zemlje ove regije vidi u okvirima svojih granica. Krišto je izrazila uvjerenje da će davanje odgovora na Upitnik Evropske komisije biti okončano do kraja tekuće godine, te još jednom iskazala jedinstveni stav BiH o članstvu u EU. U obraćanju predsjedavajuće Krišto naglašena je potreba izmjene Izbornog zakona BiH koji treba osigurati legitimno predstavljanje i ispunjavanje presuda Ustavnog suda BiH. Na kraju izlaganja predsjedavajuća Krišto ukazala je na potrebu dobrih odnosa sa susjedima, kao i na činjenicu da su u rješavanju svih pitanja diplomatija i politički dogovor jedini pravi put. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću