MENI
21.11.2017

Delegacija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u Briselu na Okruglom stolu na visokom nivou o procesu evropskih integracija Zapadnog Balkana iz regionalne perspektive

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine   (PSBiH) Borjana Krišto, prvi zamjenik predsjedavajuće Mladen Bosić, drugi zamjenik predsjedavajuće Šefik Džaferović i poslanica u Predstavničkom domu PSBiH Aleksandra Pandurević učestvuju na dvodnevnom Okruglom stolu na visokom nivou  o procesu evropskih integracija Zapadnog Balkana iz regionalne perspektive, koji se održava u Briselu.

Pored delegacije BiH, na okruglom stolu učestvuju i članovi Evropskog parlamenta (EP), članovi parlamenata predpristupnih zemalja i članovi parlamenata država članica Evropske unije. Dvodnevni događaj organizira Koordinacijska grupa za podršku demokratiji i izborima (DEG), u saradnji sa Komitetom za vanjske poslove, Potkomitetom za ljudska prava i delegacijama EP za odnose sa zemljama Zapadnog Balkana.

Prvog dana na okruglom stolu raspravljalo se o Reformskoj agendi i njenom provođenju, prilikom čega su razmijenjena mišljenja sa stalnim izvjestiocima i izvjestiocima u sjeni za Komitet za vanjske poslove EP, te sa predsjedavajućim delegacija u Zajedničkim parlamentarnim komitetima za odnose sa zemljama proširenja. Tom prilikom, izraženo je žaljenje zbog nefunkcioniranja Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između PSBiH i EP i naglašeno da smo izgubili dosta vremena zbog ove činjenice. Također, istaknuo je i to da su mir, stabilnost  i ekonomska održivost nužni za zemlje Zapadnog Balkana, te da su EU i navedene zemlje ovisne jedne o drugima.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto iznijela je hronologiju dosadašnjeg evropskog puta BiH i utvrdila da BiH ima jedinstven stav oko članstva u EU. U svom izlaganju predsjedavajuća Krišto naglasila je i da su populizam i demagogija uzrokovani preuranjenom izbornom kampanjom, te da su nedostatak povjerenja i političke volje uzrok trenutnom zastoju i nemogućnosti političkog dogovora oko bitnih pitanja. Na kraju izlaganja, predsjedavajuća PD PSBiH još jednom je rekla  kako je izmjena Izbornog zakona BiH preduvjet rješenja svih drugih problema, kao i da će i dalje činiti sve da se napravi pozitivan iskorak ka članstvu naše zemlje u EU.

Prvi zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma PSBiH Mladen Bosić u obraćanju prisutnima, ocijenio je pozitivnim napore predsjednika Evropske komisije Jan - Cloude Junckera  i visoke predstavnice Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federice Mogherini i njihove posljednje izjave koje po prvi put daju određene datume i idu u prilog daljeg širenja EU na zemlje Zapadnog Balkana. Bosić je, također, kazao da ga raduje što su vrata EU ponovno otvorena i da smatra da će ovakav pristup potaknuti BiH i zemlje u okruženju na svojevrsnu utrku ka EU.

Drugi zamjenik predsjedavajuće Predstavnićkog doma PSBiH Šefik Džaferović  pohvalio je organizaciju skupa koji, kako je rekao, daje dodatni impuls pridruživanju Zapadnog Balkana Evropskoj uniji. On je, također, istaknuo važnost dostizanja evropskih standarda i naglasio značaj dalje posvećenosti evropskih institucija integracijama BiH. U svom obraćanju, i Džaferović je kao problem istaknuo nefunkcioniranje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između PSBiH i EP.

Učesnici su prvog dana okrugolog stola raspravljali i o ulozi parlamenata u osnaživanju civilnog društva/unapređenju dobrog upravljanja, vladavine prava i nediskriminacije. (kraj) 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću