MENI
20.11.2017

Predsjedavajući Komisije za vanjsku trgovinu i carine i Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Šemsudin Mehmedović i Predrag Kožul razgovarali s ambasadorom Republike Argentine za BiH

Predsjedavajući Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Šemsudin Mehmedović i predsjedavajući Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH i član Delegacije PSBiH u Interparlamentarnoj uniji (IPU) Predrag Kožul razgovarali su danas s ambasadorom Republike Argentine za BiH sa sjedištem u Budimpešti Maximilianom Gregoriom Cernadasom.

Na sastanku, održanom uoči Parlamentarne konferencije o Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), koju u Buenos Airesu početkom decembra zajednički organiziraju IPU i Evropski parlament, naglašeno je da će učešće Delegacije PSBiH na tom velikom skupu biti prilika da se ostvare kontakti sa predstavnicima argentinskog Kongresa i Vlade s ciljem unapređenja političke i ekonomske saradnje dvije prijateljske zemlje.

Govoreći o aktuelnom trenutku Argentine, ambasador Cernadas istaknuo je da argentinska Vlada u posljednjih nekoliko godina značajnu pažnju posvećuje podizanju nivoa ekonomske saradnje sa evropskim zemljama, kao i privlačenju stranih investicija.

Zajednički je konstatirano da postoji mnogo prostora za podizanje nivoa trgovinske razmjene između BiH i Argentine, kao i za saradnju u oblastima poljoprivrede i turizma.

Sagovornici su se složili da bi naša zemlja trebala da bude značajnije predstavljena u zemljama Južne Amerike, koje bilježe stalan ekonomski rast i razvoj. S tim u vezi, zajednički je izražena nada da će BiH ponovo otvoriti ambasadu u Buenos  Airesu, koja je zatvorena prije deset godina. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću