MENI
14.3.2014

Sastanak parlamentarnog vojnog povjerenika BiH Boška Šiljegovića sa šefom Misije OSCE u BiH


Parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović sastao se danas u Sarajevu sa šefom Misije Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u BiH ambasadorom Flečerom Bartonom (Flatcher M. Burton) i zamjenikom direktora Odjela za sigurnosnu saradnju Misije OSCE u BiH Džonom Martinom (John Martin).

Tokom sastanka delegacija Misije OSCE u BiH interesovala se za dosadašnji rad Ureda parlamentarnog vojnog povjerenika BiH, posebno u svjetlu razmatranja izvještaja o radu ovog Ureda, koji je nedavno jednoglasno usvojen na sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), a koji će u narednom periodu biti razmatran i na sjednicama oba doma PSBiH.

Pored ovoga, sagovornici su posebno interesovanje pokazali za oblasti zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH), sa posebnim akcentom na predmete u kojima su podnesene pritužbe na povrede ovih prava.

Uz izražavanje punog poštovanja prema instituciji parlamentarnog vojnog povjerenika, ambasador Barton obećao je snažnu podršku Misije OSCE daljem radu Ureda na polju zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda uniformisanih lica u OS BiH. Također, naveo je da će Misija OSCE u BiH pružiti svu neophodnu logističku pomoć prilikom organizacije tematske konferencije koju će Ured parlamentarnog vojnog povjerenika BiH organizirati u narednom periodu, kao i u realizaciji terenskih posjeta ovog Ureda i Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost PS BiH jedinicama OS BiH.

Parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović zahvalio se ambasadoru Bartonu na sveukupnoj podršci koju je Misija OSCE u BiH i njen Odjel za sigurnosnu saradnju do sada pružao u radu ovog Ureda i izrazio svoje uvjerenje da će dobra međusobna saradnja biti nastavljena i u narednom periodu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću