MENI
20.9.2017

Okončana 52. sjednica Predstavničkog doma

Na okončanoj 52. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojen je, u drugom čitanju, Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o ministarstvima i drugim tijelima uprave BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.  

Usvojen je, u prvom čitanju, Prijedlog zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH, čiji je predlagač poslanica Aleksandra Pandurević.

Dom je odlučio da će se po redovnom zakonodavnom postupku razmatrati Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, jer nije usvojen zahtjev poslanika Borislava Bojića da se ovaj zakonski prijedlog razmatra po hitnom postupku.

Nisu usvojeni Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona BiH i Prijedlog zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH, predlagača poslanika Denisa Bećirovića.

Usvojen je Izvještaj Ministarstva sigurnosti BiH o trendovima migracija i aktivnostima na zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda migranata i tražioca azila, s Mišljenjem Zajedničke komisije za ljudska prava.

Usvojena je poslanička inicijativa Senada Šepića kojom se predlaže obavezno uvrštavanje u dnevni red prve sljedeće sjednice Predstavničkog doma PSBiH tačke pod nazivom: „Informacija o realiziranju ranijih zaključaka i inicijativa o utvrđivanju najniže, zagarantirane cijene i sigurnog otkupa poljoprivrednih proizvoda u BiH, te prijedlog mjera za odgovor na ovu inicijativu“.

U vezi sa tačkom dnevnog reda “Informacija Kolegija i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH o zaključku usvojenom na prethodnoj sjednici koji glasi: Predstavnički dom PSBiH zadužuje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića da do naredne sjednice prikupi potpise poslanika čiju podršku ima u svom radu kako bi se u narednom periodu mogao donijeti stav o statusu Vijeća ministara BiH“, usvojen je zaključak kojim Predstavnički dom PSBiH poziva Zajednički kolegij oba doma PSBiH da za zakazanu sjednicu za 24. oktobar ove godine uvrsti i tačku dnevnog reda pod nazivom „Funkcioniranje Vijeća ministara BiH“.

Predstavnički dom PSBiH izabrao je Nedžmu Džananović – Miraščiju, Marinka Jurilja i Stevu Pašalića za članove Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete.

Zbog neprisustva ovlaštenog predlagača, Predstavnički dom PSBiH odgodio je raspravu i izjašnjavanje o davanju saglasnosti za ratifikaciju: 

  • Amandmana broj 4. na Ugovor o finansiranju zaključen između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke dana 21. 12. 2005. u Sarajevu i 28. 12. 2005. u Luksemburgu (Ugovor o finansiranju) – Željeznice u BiH (FI 23.376),
  • Sporazuma o investicionom grantu (Koridor 5c ,,Izgradnja dionice autoputa Svilaj-Odžak˝) između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke,
  • Međunarodne konvencije o mjerenju tonaže brodova iz 1969. godine (London 23.6.1969.)
  • Izmjene Sporazuma o grantu Globalnog fonda za okoliš (Projekat I. smanjenja okolišnog zagađenja Jadranskog mora) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj u funkciji Agencije za implementaciju Globalnog fonda za okoliš (GEF Grant No. TF017727),
  • Amandmana br. 1 na Ugovor o finansiranju zaključen između Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Evropske investicione banke i JP Autoputevi Republike Srpske dana 12. 12. 2013. u Sarajevu (Ugovor o finansiranju) za projekat Autoput Banja Luka – Doboj (Fi 82.135 – SERAPIS 2011 – 0622),
  • Ugovora o zajmu (GrCF: Projekat vodovod Sarajevo) između između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj.
  • Sporazuma o saradnji u oblasti obrazovanja između Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva obrazovanja Narodne Republike Kine za period 2016-2019.
  • Sporazuma o zajmu (Zajam za razvojnu politiku javnih finansija) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću