MENI
15.9.2017.

Секретар Заједничке службе Секретаријата Парламентарне скупштине БиХ Кенан Вехабовић учествовао у Београду на Радном форуму под називом „Демократија и активни грађани – на путу ка отвореним парламентима“

Секретар Заједничке службе Секретаријата Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) Кенан Вехабовић учествовао је данас у Београду на Радном форуму под називом „Демократија и активни грађани – на путу ка отвореним парламентима“, којим је у Народној скупштини Србије обиљежен 15. септембар, Међународни дан демократије.

У оквиру два панела овог Форума, којег је организовала Народна скупштина Србије у сарадњи са Интерпарламентарном унијом, размијењене су информације о отворености и транспарентности рада парламената у региону Западног Балкана, као и о успјешним моделима грађанске партиципације у процесима доношења одлука.

У свом обраћању учесницима форума, међу којима су били секретари парламената земаља региона, представници невладиног сектора и организација цивилног друштва, као и представници међународних организација које дјелују у региону, секретар Вехабовић нагласио је да се у ПСБиХ, уз кориштење демократских капацитета и добрих пракси, свакодневно улажу напори како би рад ПСБиХ, процес доношења одлука и резултати били доступни најширим слојевима грађана и одговарајућим друштвеним групама.

Истичући да су у ПСБиХ свјесни улоге највише законодавне институције у држави, као и улоге једног од кључних покретача и носилаца процеса европских интеграција наше земље, секретар Вехабовић пренио је учесницима Форума оцјене експерата Европске уније према којима је ПСБиХ успоставила добре институционалне оквире и да посједује средства која гарантују висок ниво отворености и транспарентности рада. Према тим оцјенама, рекао је Вехабовић, ПСБиХ има добро уређену и свакодневно ажурирану интернет – страницу на којој се, осим саопштења о свим догађајима у ПСБиХ, могу пронаћи информације о законодавном процесу, најаве одржавања сједница оба дома и радних тијела парламента, текстове приједлога закона, посланичке иницијативе и питања, као и све друге документе који улазе у парламентарну процедуру. „Наша интернет – страница, која је доступна и путем нове апликације за мобилне телефоне, садржи електронски билтен и бројне парламентарне публикације, ", рекао је Вехабовић.

Наглашавајући да Сектор за односе с јавношћу ПСБиХ од 2005. године с великим успјехом проводи програм „Отворени парламент“ за организоване групе посјетилаца, секретар Вехабовић прецизирао је да је кроз овај програм реализовано преко 400 посјета за више од 20 хиљада гостију из 40 земаља свијета.

Учествујући у расправи о партиципацији грађана у процесу доношења одлука у парламентима, секретар Вехабовић подвукао је важност укључености организација цивилног друштва, посебно у процесу европских интеграција који је, како је рекао, власништво свих грађана Босне и Херцеговине.

Напомињући чињеницу да је успостављање тјешње сарадње са организацијама цивилног друштва један од задатака Комуникацијске стратегије ПСБиХ за период до 2018. године, секретар Вехабовић је, као примјер добре праксе, истакао одржавање округлих столова о изазовима у процесу провођења Споразума о стабилизацији и придруживању које је широм БиХ организовала Заједничка комисија за европске интеграције ПСБиХ.

Вехабовић је рекао да се у овом тренутку ради на изради Јединствене комуникацијске стратегије о Европској унији која би била примјењивана на подручју цијеле Босне и Херцеговине, као и на успостављању механизама за учешће организација цивилног друштва у питањима везаним за Европску унију. С тим у вези, Вехабовић је изразио увјерење да ће оба ова документа и њихова примјена у пракси значајно побољшати сарадњу институција власти и невладиног сектора, те допринијети усвајању квалитетних законских рјешења и других прописа у процесу европских интеграција Босне и Херцеговине. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу