MENI
27.7.2017

Izašao novi broj „Parlamenta“ za period april – juni 2017. godine

U novom štampanom izdanju „Parlamenta“ za period april – juni 2017. godine opširno se izvještava o konferenciji kojom su u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (PSBiH) obilježene dvije godine od stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) BiH i Evropske unije (EU).

Kako prenosi tromjesečni bilten PSBiH, kojeg priprema i uređuje Informaciono – dokumentacioni sektor PSBiH, na konferenciji je potvrđena privrženost i posvećenost predstavnika svih nivoa vlasti u BiH nastavku procesa evropskih integracija naše zemlje. Učesnicima konferencije, koju je, uz podršku Misije OSCE-a i Delegacije EU u BiH, organizirala Zajednička komisija za evropske integracije PSBiH, obratili su se predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović, predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bariša Čolak, predsjedavajući Zajedničke komisije poslanik Nikola Lovrinović, član Predsjedništva BiH Dragan Čović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

Osim predstavnika svih nivoa vlasti u BiH, u radu ove konferencije učestvovali su i izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda, predsjednik Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa BiH i Kosovom Tonino Picula, savjetnik komesara za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Franz Schausberger, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Lars - Gunnar Wigemark i šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore.

„Parlament“ prenosi i osnovne akcente susreta članova kolegija oba doma PSBiH sa generalnim direktorom Direktorata za politiku susjedstva i pregovore o proširenju EU Christianom Danielssonom, kao i detalje posjete potpredsjednika Bundestaga Johannesom Singhammerom, koji se u zgradi PSBiH sastao sa predsjedavajućim Predstavničkog doma PSBiH Šefikom Džaferovićem i predsjedavajućim Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH Borislavom Bojićem.

Opširno se izvještava i o učešću članova rukovodstava oba doma PSBiH na Konferenciji predsjednika parlamenata zemalja Centralne i Istočne Evrope u Varšavi, na 15. Konferenciji predsjednika parlamenata Jadransko – jonske inicijative u grčkom gradu Janjini, na 20. Euroazijskom ekonomskom samitu u Istanbulu, na 4. Samitu predsjednika parlamenata zemalja članica Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran, kao i na 4. plenarnoj  sjednici Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (PSSEECP) u Zagrebu, gdje je odlučeno da će naša zemlja u narednih godinu dana predsjedavati Generalnim komitetom za pravdu, unutarnje poslove i sigurnosnu saradnju PSSEECP-a.

Donosi se i informacija o zvaničnom početku realizacije Twinning light projekta pod nazivom „Podrška administrativnim strukturama zaduženim za poslove vezane za evropske integracije u parlamentima BiH“, kojeg će, kao partner parlamentima u BiH, do kraja ove godine provoditi Narodna skupština Mađarske. Riječ je o projektu koji će, kako piše „Parlament“, predstavljati pripremu za provođenje novog velikog projekta koji će se finansirati iz sredstava pretpristupne pomoći (IPA) EU i bit će namijenjen jačanju efikasnosti stručnih službi parlamenata u BiH u procesu evropskih integracija.

„Parlament“ sadrži i opširan pregled zakonodavnih aktivnosti oba doma, kao i svih radnih tijela PSBiH u periodu april – juni 2017. godine. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću