MENI
25.7.2017

Članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH razgovarali sa ministrom vanjskih poslova Crne Gore

Predsjedavajući Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Bariša Čolak i Šefik Džaferović i njihovi zamjenici Ognjen Tadić, Safet Softić i Mladen Bosić primili su danas ministra vanjskih poslova Crne Gore Srđana Darmanovića, koji boravi u zvaničnoj posjeti našoj zemlji.

Tokom susreta zajednički je konstatirano da odnosi između dvije države predstavljaju primjer prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa u regionu, kao i da nepostojanje otvorenih pitanja između BiH i Crne Gore, te učestali susreti zvaničnika na najvišem nivou jesu prilika da se, osim političkih, unaprijede i odnosi na ekonomskom planu.

S tim u vezi, u razgovoru su apostrofirane različite mogućnosti unapređenja ekonomskih odnosa i robne razmjene između BiH i Crne Gore, naročito u oblasti zajedničke eksploatacije prirodnih energetskih resursa, kao i u oblasti turizma.

Naglašena je potreba da se zajednički radi na izgradnji boljih putnih komunikacija između dvije prijateljske države, na formiranju zajedničkih graničnih prijelaza i olakšavanju prelaska državne granice, posebno tokom ljetne turističke sezone.

Pozdravljeno je današnje potpisivanje Sporazuma o kolokaciji diplomatsko – konzularnih predstavništava BiH i Crne Gore, te istaknuto da dvije prijateljske i susjedne države treba da imaju zajedničke nastupe prema evropskim finansijskim i političkim institucijama i da nastave da jedna drugoj pružaju podršku u okviru regionalnih inicijativa i drugih važnih međunarodnih institucija i foruma.

Čestitajući visokom gostu prijem njegove zemlje u članstvo NATO-a, članovi rukovodstva oba doma PSBiH naglasili su da prijem Crne Gore u NATO predstavlja ne samo veliki vanjskopolitički uspjeh te zemlje nego i ogroman doprinos stabilnosti cijelog regiona Zapadnog Balkana. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću