MENI
7.7.2017

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić učestvovao na 28. godišnjem sastanku Crans Montana foruma

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Ognjen Tadić učestvovao je u radu 28. godišnjeg sastanka Crans Montana Foruma, koji je danas okončan u Barceloni.

Učesnici konferencije, među kojima su bili najviši zvaničnici, ministri, članovi parlamenata i ugledni predavači iz svijeta biznisa i društvenih djelatnosti, zaključili su da konferencija predstavlja priliku za razmjenu znanja i najboljih praksi potrebnih za aktivniju saradnju s ciljem jačanja integracija, kao i društvenog i ekonomskog razvoja na regionalnom i svjetskom nivou. Naročito je istaknuto da je sva otvorena pitanja moguće rješavati samo kroz zajedničke i koordinirane napore svih relevantnih učesnika, ne odustajući od dostignutog nivoa civilizacijskih vrijednosti.

Na konferenciji je razgovarano i o odnosima između Sjedinjenih Američkih Država, Evrope, Rusije, Kine sa ostatkom svijeta nakon promjena u američkoj administraciji i njenim ključnim potezima u vezi sa imigracijom, energijom i problemima vezanim za klimatske promjene.

Tokom trodnevnog zasjedanja Crans Montana Foruma, u okviru sesija, učesnici su raspravljali o Putu svile i njegovom značajnom utjecaju na privredne potencijale Mediterana, Afrike i Bliskog istoka, o osiguranju mira na Mediteranu i mira među narodima, zatim jačanju uloge i utjecaja žena na potrebne promjene u društvu, kao i o problemima energetske sigurnosti i očuvanja životne okoline. Razgovarano je, također, o upravljanju vodama u svjetlu klimatskih promjena, izgradnji globalne saobraćajne i pomorske infrastrukture, oblikovanju zajedničke budućnosti Evrope i Afrike, kao i o pitanjima koja se odnose na izazove migracijske krize. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću