MENI
27.6.2017

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH prisustvovala ceremoniji primopredaje komandne dužnosti NATO štaba u Sarajevu

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Bariša Čolak, predsjedavajući i član Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Sifet Podžič i Hazim Rančić, parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović te sekretar Zajedničke službe Sekretarijata PSBiH Kenan Vehabović prisustvovali su danas ceremoniji primopredaje komandne dužnosti NATO štaba u Sarajevu.

U prisustvu komandantice Komande združenih savezničkih snaga Napulj i američkih pomorskih snaga za Evropu i Afriku admiralice Michelle Howard, dosadašnju komandatnicu NATO štaba u Sarajevu Giselle Wilz zamijenio je brigadni general Robert Huston.

U obraćanju velikom broju prisutnih zvanica i gostiju admiralica Howard istaknula je da je odgovornost za provođenje reforme odbrambenog sektora u skladu sa Općim okvirom za mir centralno načelo kojim se Bosni i Hercegovini omogućava integracija u euroatlantske strukture i jasna mjera razvoja vlasti u ovoj mladoj zemlji. Ona je dodala i da je podrška NATO Štaba Sarajevo operaciji ALTHEA i EUFOR-u jasan pokazatelj stabilizirajuće situacije i opipljiv znak napretka koji Bosna i Hercegovina čini na putu ka članstvu u EU.

Rad dosadašnje komandantice Wilz danas je u više navrata ocijenjen kao izuzetno dobar i uspješan pri čemu je prepoznata njena energija i liderstvo što je, kako je rečeno, predstavljalo odlučujući podsticaj za reforme i pravljenje strategije kojom je prevaziđen zastoj u reformi odbrane. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću