MENI
29.5.2017

Predsjedavajući Delegacije PSBiH u PSNATO učestvuje u radu Proljetnog zasjedanja PSNATO-a

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (PSNATO) Nikola Lovrinović učestvuje u radu Proljetnog zasjedanja PSNATO-a, koje se održava u glavnom gradu Gruzije Tbilisiju.

Uoči današnje Plenarne sjednice, predsjedavajući Lovrinović učestvovao je u radu sjednice Komiteta za odbranu i sigurnost PSNATO-a, na kojoj su politički i vojni zvaničnici zemlje domaćina prezentirali prioritete u sektoru odbrane Republike Gruzije, te nacionalne i regionalne odbrambene i sigurnosne izazove s kojima se suočava Vojska Republike Gruzije, koja, kako je rečeno, sve uspješnije usvaja NATO standarde.

Na zasjedanju Komiteta za ekonomiju  i sigurnost PSNATO-a raspravljalo se o procjenama ekonomske tranzicije u regionu Zapadnog Balkana, koju je u formi prijedloga pripremio izjestilac Potkomiteta za tranziciju i razvoj PSNATO-a Ricard Benion.

Tokom zasjedanja razgovarano je o brojnim aktuelnim svjetskim temama i događanjima. Posebno se razgovaralo o stanju u regionu Crnog mora, sigurnosnim  izazovima i borbi protiv terorizma, saradnji NATO-a i Evropske unije nakon Samita NATO-a u Varšavi, kao i o saradnji NATO-a i Rusije.  

Na marginama zasjedanja predsjedavajući Lovrinović imao je radne susrete sa delegacijama Slovenije, Hrvatske, Srbije, kao i sa delegacijom Crne Gore, s kojom su razmijenjena mišljenja o predstojećem prijemu Crne Gore u NATO. Predsjedavajući Delegacije Crne Gore u PSNATO Obrad Mišo Stanišić istaknuo je, tokom razgovora sa Lovrinovićem, saradnju dvije delegacije, kao i Komiteta za sigurnost i odbranu Skupštine Crne Gore i Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH kao primjer prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa u regionu. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću