MENI
26.5.2017

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović razgovarao sa potpredsjednikom Bundestaga R Njemačke

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Šefik Džaferović razgovarao je danas sa potpredsjednikom Bundestaga Republike Njemačke Johannesom Singhammerom.

Predsjedavajući Džaferović zahvalio se za svu podršku koju je Njemačka pružila i intezivno pruža Bosni i Hercegovini te upoznao gosta sa procesom ispunjavanja uvjeta na putu ka evropskim i euroatlantskim integracijama. Od posebnog značaja za našu zemlju, rekao je predsjedavajući Džaferović, bila je njemačko - britanska inicijativa nakon koje je prekinuta blokada i otpočeo novi proces približavanja evropskim integracijama. S obzirom da za Bosnu i Hercegovinu ne postoji alternativa kada je u pitanju pristupanje Evropskoj uniji i NATO Savezu, predsjedavajući Džeferović je istaknuo da je nezahvalno prognozirati vremenske rokove ali da je u cilju naše zemlje da se ovaj period od dvije godine koji je obilježen snažnim iskorakom u procesu ispunjavanja uvjeta za pristupanje EU okonča dobijanjem kandidatskog statusa. Prema njegovim riječima ukoliko svi politički akteri budu poštovali ono što su potpisali kada je u pitanju evropski put bit će otklonjene i one blokade koje trenutno postoje oko pojedinih pitanja.

Potpredsjednik Bundestaga Johannes Singhammer rekao je da je, uprkos promjenama koje se dešavaju u Evropi koja je suočena sa migracionom krizom i neprekidnom borbom protiv terorizma, svima nama potrebno više a ne manje Evrope. Evropa znači snagu, moć i stabilnost i zbog toga je i za Bosnu i Hercegovinu važno da bude njen dio, naglasio je Singhammer. Njemačka podrža pristup Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana Evropskoj uniji i u daljem procesu pružit će svu podršku i pomoć kako bi ona što prije postala njen sastavni dio, rekao je Singhammer.

Tokom susreta parlamentarna saradnja je ocjenjena dobrom, a predsjedavajući Džaferović i potpredsjednik Singhammer razgovarali su i o inteziviranju odnosa dva parlamenta, čemu se doprinjeti i skori susreti na nivou parlamentarnih grupa prijateljstava.  

Sastanku predsjedavajućeg Predstavničkog doma Šefika Džaferovića sa potpredsjednikom Bundestaga Johannesom Singhammerom prisustvovala je i ambasadorica SR Njemačke u BiH Christiane Hohmann. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću