MENI
17.5.2017

Predsjedavajući Grupe prijateljstva za Sjevernu i Južnu Ameriku, Australiju, Okeaniju i Japan Damir Arnaut primio u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Australije za BiH

Predsjedavajući Grupe prijateljstva Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) za Sjevernu i Južnu Ameriku, Australiju, Okeaniju i Japan Damir Arnaut primio je danas u Sarajevu u nastupnu posjetu novoimenovanog nerezidentnog ambasadora Australije za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Beču dr. Brendona Hammera.

Ambasador Hammer izrazio je zadovoljstvo postojanjem poslaničke Grupe prijateljstva u PSBiH za Australiju, te naglasio da njegova zemlja pokazuje interesovanje za uspostavljanje tješnje političke i privredne saradnje sa evropskim i posebno balkanskim zemljama.

Gospodin Arnaut naglasio je da je naša zemlja, naročito zbog činjenice da u Australiji živi više od 60 000 iseljenika i državljana Bosne i Hercegovine, također zainteresirana za proširivanje odnosa dvije države, kao i za sklapanje bilateralnih sporazuma koji će olakšati boravak naše dijaspore u toj dalekoj i prijateljskoj zemlji. S tim u vezi, dogovoren je pojačan angažman ambasadora Hammera na zaključivanju Sporazuma o socijalnom osiguranju, kao i za aktiviranje Programa radnih praznika.

Tokom susreta bilo je riječi i o mogućnosti uspostavljanja saradnje u oblasti turizma, u kojoj, prema riječima sagovornika, Bosna i Hercegovina ima bogatu ponudu za goste iz Australije.

Razmijenjena su mišljenja i o procesu euroatlantskih integracija BiH, kao i o političkoj situaciji u regionu i angažmanu međunarodne zajednice u rješavanju regionalnih i globalnih problema. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću