MENI
9.4.2014

Generalni sekretar Vijeća Evrope podržava novi pristup EU za BiH


Članovi Stalne delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PS BiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Ismeta Dervoz i Saša Magazinović susreli su se danas u Strazburu sa generalnim sekretarom Vijeća Evrope (VE) Thorbjrønom Jaglandom i razmijenili mišljenja o procesu reformi u Vijeću Evrope, s posebnim osvrtom na povećanje efikasnosti rada Evropskog suda za ljudska prava i na smanjenje broja slučajeva koji čekaju na odlučivanje Suda.

Tokom sastanka razgovaralo se i o ulozi Vijeća Evrope u procesu proširenja Evropske unije (EU), te je konstatirana snažna podrška Vijeća Evrope što bržem uključenju BiH u EU.
Posebna pažnja posvećena je i temi novog pristupa EU za BiH, koji ima za cilj dinamiziranje procesa s ciljem da BiH mnogo brže postane članica EU. Kako je istaknuto, to podrazumjeva partnerski rad BiH i EU na ekonomskim i socijalnim reformama, kao i insistiranje na vladavini prava i borbi protiv kriminala i korupcije.

Gospodin Jagland dao je podršku novom pristupu EU-a za BiH, te je naglasio kako se slaže sa sagovornicima da novi pristup nikako ne znači zanemarivanje implementacije presude u slučaju „Sejdić i Finci protiv BiH“, već otvaranje više paralelnih procesa. Generalni sekretar VE-a još jednom je naglasio punu opredjeljenost Vijeća Evrope da sarađuje sa BiH u svim prilikama i ocijenio iskrenim i prijateljskim odnos između Vijeća Evrope i BiH kao punopravne članice.

Inače, gospodin Jagland se ponovo kandidirao za poziciju generalnog sekretara Vijeća Evrope a članovi Stalne delegacije PS BiH u PSVE Milica Marković, Ismeta Dervoz, Senad Šepić i Saša Magazinović razgovarali su, na odvojenom sastanku, i sa gospođom Sabinom Leutheusser - Schnarrenberger iz Njemačke, koja se takođe kandidirala za poziciju generalnog sekretara Vijeća Evrope.

Bilateralnim susretima naše delegacije prisustvovao je i ambasador BiH u Vijeću Evrope Almir Šahović.

Članovi Stalne delegacije PS BiH u PSVE od ponedjeljka u Strazburu učestvuju u redovnom proljećnom zasjedanju PSVE, koje će trajati do petka, 11. aprila. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću