MENI
13.5.2014

Članovi rukovodstva domova Parlamentarne skupštine BiH razgovarali sa premijerom Srbije


Članovi rukovodstva domova Parlamentarne skupštine BiH, zamjenici predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Božo Ljubić i dr. Denis Bećirović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Staša Košarac, predsjedavajući Kluba Bošnjaka u Domu naroda Halid Genjac te predsjedavajući Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Drago Kalabić susreli su se danas sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem koji boravi u zvaničnoj posjeti našoj zemlji.

U otvorenom i srdačnom razgovoru izraženo je očekivanje da posjeta premijera Srbije predstavlja čin koji će ubrzati dalje unapređenje sveukupne saradnje dvije susjedne zemlje koje su kroz istoriju prolazile kroz različite faze odnosa. U prilog takvim očekivanjima govore aktuelni podaci o vanjskotrgovinskoj razmjeni između BiH i Srbije koja je na početku ove godine povećana za, kako je danas rečeno, više od 20 procenata u odnosu na isti period prošle godine.

Premijer Vučić danas je najavio rad na pripremi zajedničke sjednice Vlade Srbije i Vijeća ministara na kojem bi se, kako je rekao, trebalo aktivno razgovarati o konačnom rješavanju otvorenih pitanja poput državne granice kao i drugih koji usporavaju uspostavu potpuno otvorene saradnje dvije zemlje.

Učesnici sastanka ponovili su opredjeljenje dvije zemlje da učine sve kako bi jačala međusobna privredna saradnja kao i osmišljavanje regionalnih razvojnih projekata koji mogu privući velike investitore na prostor jugoistočne Evrope. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću