MENI
14.5.2014

Okončana konferencija o perspektivama vanjske politike zemalja zapadnog Balkana u regionalnoj i prekograničnoj saradnji


Usljed procesa globalizacije, regionalna i prekogranična saradnja danas se nameću kao imperativ: Zbog toga, u tom procesu treba da učestvuju institucije i organizacije na svim nivoima vlasti u državama zapadnog Balkana, zaključeno je na konferenciji pod nazivom „Perspektive vanjske politike u regionalnoj i prekograničnoj saradnji“, koju su danas u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PS BiH) organizirali Vanjskopolitička inicijativa BiH, Ambasada Švicarske u BiH i Komisija za vanjske poslove PS BiH.

Na konferenciji, kojoj je prisustvovalo blizu 80 predstavnika institucija zakonodavne i izvršne vlasti na nivou BiH i entiteta, nevladinog sektora, te diplomatsko – konzularnih predstavništava u BiH, učestvovali su i predsjedavajući Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma PS BiH Mirza Kušljugić, član Komisije Mladen Ivanković – Lijanović, te poslanici u Predstavničkom domu PS BiH Lazar Prodanović i Nermina Zaimović - Uzunović.

Na konferenciji su učestvovali i predstavnici odbora za vanjske poslove parlamenata Srbije i Crne Gore, koje su predvodili predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore Miodrag Vuković i članica Odbora za vanjske poslove Narodne skupštine Republike Srbije Marija Obradović.

Tokom Konferencije prezentirana je analiza regionalne i prekogranične saradnje, u kojoj su predstavljeni značaj i ciljevi prekogranične saradnje za BiH i države regije zapadnog Balkana, kao i iskustva susjednih država i efekti programa prekogranične saradnje kroz IPA fodove EU.

Učesnici su razgovarali i o ulogama parlamentarnih komisija/odbora za vanjsku politiku u regionalnoj i prekograničnoj saradnji, odnosno o decentralizaciji prekogranične saradnje u zemljama zapadnog Balkana. U diskusijama tokom ovih panela, posebno je naglašena potreba za jačanjem dobrosusjedskih odnosa u regionu, kao i značaj lokalnih zajednica u procesu priključivanja zemalja regiona zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

U zaključcima konferencije rečeno je da je neophodna institucionalizacija regionalnih inicijativa, kao i jačanje kapaciteta o pitanju prekogranične saradnje koji će pomoći u identifikaciji zajedničkih interesa država regiona. Konstatirana je i potreba za uspostavljanjem vlastitih fondova za prekograničnu saradnju u državama zapadnog Balkana. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću