MENI
19.5.2014

U Zagrebu održan sastanak nacionalnih delegacija parlamenata zemalja Jugoistočne Evrope u PS OSCE


Predsjedavajući Doma naroda PSBiH i član Stalne delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (PS OSCE) dr. Dragan Čović, učestvovao je na sastanku nacionalnih delegacija parlamenata zemalja Jugoistočne Evrope u PS OSCE, koji je danas održan u Zagrebu.

Članovi delegacija BiH, Hrvatske i Srbije, istakli su da su se delegacije okupile u teškom vremenu, kada je ove tri zemlje pogodila prirodna katastrofa te je na sastanku razgovarano i o poplavama kao i načinima rješavanja tog problema u budućnosti.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović istakao je da i ova situacija pokazuje koliko smo pojedično male zemlje i koliki je značaj međusobne regionalne saradnje, te da Savu i druge rijeke treba ukrotiti, što niko ne može sam, nego svi zajedno kroz jedan megaprojekt.

Dr. Čović je istakao da ova situacija pokazuje da se moramo drugačije organizirati i, umjesto špekulacija da li se moglo više ili manje uraditi najprije tražiti i pronaći način da se zbrine svaka ugrožena porodica i osigura njeno vraćanje normalnom životu.

Predsjednik Hrvatskog sabora, Josip Leko, naglasio je danas kako će Hrvatska kao članica EU tražiti pomoć iz evropskih fondova namijenjenih za ovakve situacije te da će se zbog povezanosti u elementarnim nepogodama tražiti novac i za susjedne države.

U nastavku sastanka učesnici su se složili da za nove izazove koje predstoje svakoj od zemalja treba iskoristiti zajedničke kapacitete našeg regiona. U tom cilju danas je i usaglašen tekst Nacrta rezolucije o saradnji u Jugoistočnoj Evropi, koja će se podnijeti na predstojećem Godišnjem zasjedanju te organizacije. (jun/jul 2014., Baku, Azerbejdžan)

U Rezoluciji se pozdravlja ostvareni napredak u regionalnoj saradnji zemalja Zapadnog Balkana i izražava podrška evropskoj perspektivi svih zemalja Jugoistočne Evrope. Kritizirajući nekonstruktivne predrasude prema zemljama ovog regiona, Rezolucijom se poziva EU da izbjegne stvaranje vještačkih prepreka zemljama regiona koje još nisu postale članice Evropske unije.

Na sastanku je usaglašen i tekst Memoranduma o saradnji nacionalnih delegacija parlamenata zemalja Jugoistočne Evrope u PS OSCE, kojim se učesnci zalažu za prijateljske i dobrosusjedske odnose i zajedničku evropsku perspektivu svih zemalja Jugoistočne Evrope, opredjeljuju za podsticanje implementacije vrijednosti i standarda OSCE-a i Evropske unije i podržavaju reforme koje su u zemljama regije potrebne u procesu evropskih i euroatlantskih integracija.

Potpisivanjem Memoranduma, učesnici su se obavezali na podsticanje i unapređivanje međusobnih odnosa kroz kooperativno partnerstvo i dogovor, jačanje uloge regije Jugoistočne Evrope u Parlamentarnoj skupštini OSCE-a i saradnju na predstavljanju i afirmaciji pojedinačnih i zajedničkih interesa u tri glavne OSCE-ove dimenzije saradnje na području evropske i globalne sigurnosti. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću