MENI
27.5.2014

Članovi Komisije za vanjske poslove Parlamenta Jordana razgovarali sa članovima Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma PS BiH


Članovi Komisije za vanjske poslove Parlamenta Hašemitske Kraljevine Jordan, predvođeni predsjedavajućim komisije dr. Hazemom Qashouijem, razgovarali su danas u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PS BiH) sa članovima Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma PS BiH o političkoj situaciji, kao i o mogućnostima ekonomske i humanitarne saradnje dvije prijateljske zemlje.

Delegacija jordanskih parlamentaraca, koja u petodnevnoj posjeti BiH boravi na poziv predsjedavajućeg Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma dr. Mirze Kušljugića, izrazila je žaljenje zbog žrtava i teških posljedica koje su u BiH izazvale katastrofalne poplave i najavila da će Jordan poslati pomoć našoj zemlji.

Dr. Qashou je naglasio da će Jordan biti uz BiH uprkos teškoj humanitarnoj situaciji u toj zemlji, u kojoj se nalazi 1,3 miliona izbjeglica iz Sirije. On je dodao i da su Jordanci razočarani zbog malog obima pomoći međunarodne zajednice u zbrinjavanju sirijskih izbjeglica i zamolio domaćine da takav stav prenesu evropskim državama.

Opisujući situaciju u kojoj se BiH nalazi nakon prirodne katastrofe koju je pretrpjela, dr. Kušljugić naglasio je da se naša zemlja suočila sa ogromnim ljudskim i materijalnim gubicima. On je istakao da će obnova poplavljenih i porušenih kuća, škola, bolnica i fabrika trajati najmanje četiri do pet godina, kao i da BiH ne može sama podnijeti teret obnove.
Najavljujući mogućnost da se u julu održi međunarodna donatorska konferencija za obnovu BiH, dr. Kušljugić pozvao je na jačanje ekonomske saradnje između dvije zemlje.

Sastanku sa jordanskim kolegama prisustvovali su i članovi Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma PS BiH Salko Sokolović i Zvonko Jurišić, koji su također govorili o mogućnostima snažnije ekononomske saradnje dvije zemlje, posebno u oblastima vojne industrije, proizvodnje pitke vode, kao i u turizmu, kao perspektivnoj privrednoj grani u obje zemlje. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću